Клиент може да “задържи” плащането, докато не получи касова бележка
Клиент може да “задържи” плащането, докато не получи касова бележка
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Клиент може да “задържи” плащането, докато не получи касова бележка. Това решиха окончателно депутатите на второ четене в Закона за ДДС. Предложението бе направено в пленарната зала от Венко Сабрутев от ПП- ДБ, съобщи БНР. Бе прието и предложението на ГЕРБ-СДС ДДС за ресторантите да остане 9% поне до края на следващата година. Туроператорите ще позват 9% ДДС, но до 30 юни, след тази дата то ще се върне на старата ставка от преди Ковид – 20%.

Първоначално текстовете на финансовото министерство гласяха, че ако клиент не получи фискален бон, може директно да си тръгне от търговския обект. Те обаче бяха отхвърлени от парламентарната комисия по бюджет и финанси с аргумента, че може да се стигне до злоупотреба от страна на клиентите с това им право или до неприятни ситуации в търговския обект.

Тъй като текстът бе отхвърлен на комисия, той дори не влезе в основния доклад и предложението бе направено директно при второто гласуване в пленарна зала. Редакцията е обаче не клиентът да има право да си тръгне, а само да има право да задържи плащането, т.е. да изиска касовата бележка преди да даде парите или да плати с постерминал.

Редакцията предизвика около 10-минутно суетене в залата като дори финансовият министър Асен Василев се включи в убеждаването на депутатите в резултат, за който съди единствено по кадър от разговора му с Корнелия Нинова от БСП.

От левицата се въздържаха и текстовете бяха приети окончателно.

Дебатират се и други отпаднали текстове, а именно за връщането на ДДС на ниво от 20% за ресторантьорите и фитнесите. За туроператорите облекчението от 9% може да остане до средата на годината като на комисия това бе аргументирано, че те вече са се ангажирали с резервации.

Предложенията отново ги няма в основния доклад заради отхвърлянето им в комисия, отново бяха направени от Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

Започнаха разискванията по тях като Тошко Йорданов от ИТН обвини онези, които не подкрепят предложенията, в лобизъм.

Мартин Димитров от ПП-ДБ също се застъпи за предложенията и по-рано, както вече стана ясно, в Закона за местните данъци и такси отпаднаха спорните предложения за автоматична актуализация на данъчните оценки на имотите и за местен данък по райони и градове.

След промените в Закона за ДДС, дебатите по който продължават в пленарна зала, предстоят и окончателните разисквания по корпоративното подоходно облагане. С него се въвежда 15% налог за мултинационалните компании, а от сектора имат изисквания за определени облекчения.

България е заплашена от наказателна процедура от Брюксел заради диференцираната ДДС ставка за туроператорите, съобщи министърът на финансите Асен Василев при дебатите за възстановяването на 9-процентния налог на нивата от 20 на сто. По-ниската ставка за сектора се предлага да остане до средата на следващата година заради вече направените резервации:

“Това, което правим в момента, е завареното положение на вече продадените пакети до 30 юни, да поемем риска, че ще има наказателна процедура и че ние ще трябва да платим от джоба на държавата това ДДС точно за да сме коректни към бизнеса”.

В пленарната зала се обсъжда запазването на по-ниските ставки и за ресторантьорите и спортните съоръжения, въведени заради ограниченията при пандемията от Covid.

Сподели публикацията