Кипър/Снимка Драгомир Енев
Slide
Slide

Никозия. Кипър отчита рекордни приходи от туризма и ръст на посещенията, което засилва очакванията, че 2023 година ще бъде успешна за основния икономически сектор на средиземноморската страна, съобщи БНР. Резултатите от тазгодишния сезон вече дори изпреварват най-добрата досега за кипърския туризъм 2019 г.

Приходите от туризъм през първите пет месеца са почти 730 млн. евро и надхвърлят с близо 35% постигнатото през същия период на 2022 г., а само за май постъпленията са се увеличили със значителните 41% в сравнение с миналия май, съобщи Статистическата служба.

Резултатите от тазгодишния сезон са по-добри и от рекордната досега за кипърския туризъм 2019 година, като приходите от януари до май са с почти 12% повече от същия период през нея.

Увеличава се и средният разход на човек по време на престоя му на острова, отчете статистиката. През май тази година той достига 740 евро, с близо 6% повече от миналия май.

Най-много на ден са харчили туристите от Ливан – средно по почти 194 евро. Разходите на британските туристи, които са най-големият туристически пазар с 37% от общия брой гости през май, са средно 90 евро на ден.

Данните потвърждават продължаващото успешно възстановяване на кипърския туризъм, коментираха от бранша.

Сподели публикацията