Slide
Slide
Slide
Slide

Париж. С 8,9 милиона посетители през 2023 година Лувърът се е доближил до равнището през предпандемичната 2019 година, но продължава да е лишен от азиатските си посетители. Това съобщи днес пред Франс прес парижкият музей, цитиран от БТА.

„Тази посещаемост, която е нараснала с 14 на сто спрямо 2022 година (7,8 милиона посетители) се доближава до предпандемичното равнище от 2019 година (9,6 милиона посетители)“, уточняват от Лувъра.

Най-големият музей в света обаче уточни, че „залага по-малко на рекордната посещаемост от миналото – през 2018 година Лувърът е приел 10,2 милиона посетители, след като е решил да ограничи достъпа до 30 000 души дневно“, за да гарантира по-добри условия за посещение

„Това всекидневно ограничение на посещаемостта ще се поддържа и по време на Олимпийските игри (26 юли – 11 август), въпреки очаквания прилив на посетители от цял свят във френската столица“, уточни музеят.

През 2023 г. Лувърът е приел 32 на сто френски посетители и 68 на сто чуждестранни посетители, от които 13 на сто американци, както и европейци от съседни страни (7 на сто от Италия, 5 на сто от Великобритания и Германия, 4 на сто в Испания).

Азиатските посетители (Япония, Южна Корея, Китай) са били едва 2,5 на сто от посетителите, като през 2018 г. само китайците са наброявали 8 на сто от общия брой посетители.

Според туристическия сектор и френските власти липсата на китайски туристи се обяснява с „много постепенното възстановяване на въздушните връзки“ с Китай, както и „трудностите при издаването на визи“.

Сподели публикацията