Балканска туристическа борса се открива днес в Истанбул
Балканска туристическа борса се открива днес в Истанбул
Slide
Slide
Slide
Slide

Истанбул. Изложение за туризъм на балканските страни се открива днес в конгресния и изложбен център “Лютфи Кърдар” в Истанбул, съобщи БТА. Панаирът, който ще продължи до 22 септември, е първият по рода си в сектора на туризма в балканските страни. По същество ще представлява балканска туристическа борса, се посочва в съобщение на Асоциацията за туризъм и пътувания на Турция – ТЮРСАБ, която е организатор съвместно с Истанбулската голяма община.

“Целта на изложението – балканска туристическа борса – е да съдейства за разширяване на сътрудничеството в областта на туризма между балканските страни и Турция като фактор за укрепване на социалните и икономическите отношения, заяви председателят на ТЮРСАБ Фируз Баглъкая на пресконференция. По думите му туристическата активност на Балканите надхвърля 8 милиона.

“Нашият стремеж е да активизираме още повече туристическата активност в региона и да увеличим общия обем до ниво от 10 млн. и повече. Стратегическото местоположение на Турция я поставя в позицията на мост между Азия и Европа и затова полагаме усилия за подкрепа на развиващия се туризъм на Балканите и укрепване на позицията на Турция на балканския туристически пазар“, допълни той.

В първото издание на Истанбулската балканска туристическа борса са заявили участие всички балкански държави, включително България, както и представители на туристическия бранш от Полша, ОАЕ, Китай, Индия, Малайзия, Уганда и Йордания, които ще бъдат представени с отделни щандове.

Освен от чужбина различните окръзи на Турция също ще представят възможностите си за отдих и туризъм.

В програмата на изложението са включени инициативи за обмен на информация с национални и международни експерти по туризъм, представяне и популяризиране на нови дестинации, продукти и услуги в туристическия бранш. Предвижда се подписване на договори за сътрудничество.

Първият и вторият ден на туристическата борса, която ще бъде открита от турския министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой, ще бъдат посветени на срещи и разговори на експерти от бранша. На третия ден изложението ще приема и обикновени посетители.

Сподели публикацията