Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

София. Твърдението, че публикуваните във Фейсбук изисквания за влизане и пътуване с автомобил в Турция са фалшива новина, е НЕВЯРНО. Новината на Bgtourism.bg, позовавайки се на информация на Генералното консулство на България в Истанбул, което публикува във фейсбук страницата си изискванията към българските граждани за пътуване и пребиваване в Турция, е ЛЕГИТИМНА.

Консулството ни в Истанбул с важно съобщение към всички водачи на МПС

Обществената медия включи новината на Bgtourism.bg в рубриката си „БНР проверка“ по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ след хиляди коментари и стотици споделяния на информацията, тъй като официално информацията не присъстваше в страницата на МВнР. Забавянето на информацията в сайта на МВнР се дължи на изчакване на официалната дипломатическа грама. Външното ни министерство очаква отговор от турските власти как да бъдат тълкувани новите разпореждания и при какви ситуации шофьор, различен от вписания на ГКПП, може да управлява автомобила. Ето какво пишат и колегите от БНР:

Нови изисквания на турските власти за влизане и пътуване в страната предизвикаха стотици споделяния в социалните мрежи. Те се появиха първо в групите за почивка в Турция във Фейсбук, където за източник на информацията е посочено Генералното ни консулство в Истанбул. Най-много коментари провокира следното разпореждане: 

„При влизане на турска територия с автомобил, превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява и изнесе от турска територия. Не се разрешава преотстъпване или управление от друго лице, било то с пълномощно, дори регистрираният на влизане водач да се намира в същото МПС. При проверка от турските контролни органи и установяване на нарушение на горното изискване, автомобилът може да бъде задържан и след няколко дневна бюрократична процедура изпратен в офис на турските митници към съответното населено място, след което върнат на водача след заплащане на солидна глоба…“

Хиляди потребители питат какво означава това и то точно в началото на активния туристически сезон, а коментарите във Фейсбук не спират дни след публикуването на разпорежданията. Някои задават въпроса какво ще се случи, ако на шофьора му прилошее или по някаква причина друг пътник в колата трябва да поеме управлението. Ще бъде ли задържан автомобилът? И как ще реагират туристическите агенции, в чиито автобуси пътуват по двама шофьори? Недоверието и неяснотата доведоха до съмнения за легитимността на информацията.

Изискванията за влизане с автомобил в Турция и пътуване в страната се появиха във Фейсбук страницата на Генералното консулство в Истанбул в късния следобед на 11 май. Почти светкавично постът беше разпространен в различните групи, основно в тези за почивки в югоизточната ни съседка. Само за няколко часа той събра стотици споделения и коментари от хора, на които предстои пътуване. В същото време в сайта на МВнР липсваше подобна информация. Малко по-късно постът беше „заключен“, а впоследствие изтрит от администраторите на една от групите с мотива, че „новината е фалшива, защото няма официална информация“. 

Твърдение: Публикувани във Фейсбук изисквания за влизане и пътуване с автомобил в Турция са фалшива новина

Официалната информация се появи ден по-късно в сайта на МВнР в раздела за Практически съвети за Турция. От министерството заявиха за БНР, че забавянето на публикацията се дължи на изчакване на официалната грама. Писма с новите изисквания са получени в туристически агенции, които вече са разпространени на техните сайтове.

Българското външно министерство е предприело постъпки за отправяне на официално запитване към турските власти какво означават новите разпореждания. Отговорът се очаква в следващите дни. В Истанбул вече са получени 3 сигнала за задържане на регистрирани у нас леки автомобили, които са управлявани от лице, различно от това, на което при влизане в Турция е вписан автомобилът, въпреки че същото е било в колата. Има и случаи с официално упълномощени лица, казаха от МВнР.  Публикуваните изисквания имат за цел да предупредят българските граждани, на които предстои пътуване в близките дни, докато се получи официалното тълкувание от турските власти, съобщиха за БНР от МВнР.

Заключение

Твърдението, че публикуваните във Фейсбук изисквания за влизане и пътуване с автомобил в Турция са фалшива новина, е НЕВЯРНО. Страницата на дипломатическото ни представителство в Истанбул във Фейсбук, на която са публикувани изискванията към българските граждани за пътуване и пребиваване в Турция, е легитимна. Забавянето на информацията в сайта на МВнР се дължи на изчакване на официалната дипломатическа грама. Външното ни министерство очаква отговор от турските власти как да бъдат тълкувани новите разпореждания и при какви ситуации шофьор, различен от вписания на ГКПП, може да управлява автомобила. 

Тук е мястото да посочим, че като медия през последните 5 години ние успяхме да постигнем най-ценната награда сред нашата огромна аудитория и партньорите ни – доверието! Винаги имаме източници на информация и спазваме всички критерии за качествена журналистика.

Bgtourism.bg е първата и единствена специализирана медия за туризъм, която е подписала и спазва Етичния кодекс на медиите в България. С присъствието си в медийното пространство днес имаме самочувствието да споделим, че променихме информационната среда и имаме значителен принос аудиторията и професионалистите в туристическата индустрия да бъдат коректно информирани, както и да разчитат на нашите актуални и полезни информации. Ние не само предлагаме на читателите си новини, а и възможности за лични пътешествия и бизнес!

Благодарим ви, че се информирате от Bgtourism.bg!  

Ето още веднъж цялото съобщение на Генералното ни консулство в Истанбул:

Сподели публикацията