Slide
Slide
Slide
Slide

София. Парламентарната комисия по туризъм прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ), внесен от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ПГ ГЕРБ-СДС, на 23 април, с който се цели оптимизиране на процеса по наемане на граждани на трети страни на сезонна работа, съобщи БТА.

Служебният министър на туризма Евтим Милошев, който присъства на заседанието на комисията, посочи, че решаването на проблема със сезонните работници от трети страни е въпрос, който вълнува работодателските организации в туризма, които изпитват проблеми при попълването на дефицита на работна ръка. Приемането на този законопроект би било знак за това как народното представителство подкрепя работата на работодателите в този сложен момент, каза Милошев и допълни, че би било безспорен успех, ако тези нормативни промени бъдат приети в оставащите два дни работа на този парламент.

Основните промени се отнасят до процедурата по предоставяне на възможност за дългосрочна и краткосрочната сезонна заетост. Законопроектът цели да се създаде правна възможност чужденец, който пребивава на територията на България и притежава разрешение за пребиваване, различно от единното разрешение за пребиваване и работа, висококвалифицирана заетост и вътрешнокорпоративен трансфер, да кандидатства за пребиваване, без да е необходимо да напуска територията на страната, се посочва в мотивите към проекта на нормативен акт.

Законопроектът цели прецизиране на релевантните разпоредби от ЗЧРБ по отношение на здравното осигуряване на сезонните работници с разрешено право на продължително пребиваване след получаването на документа за пребиваване; възможност за удължаване срока на пребиваване на чужденци, извършващи сезонна работа.

На извънредно заседание вчера Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред прие на първо четене законопроекта.

Манев заяви при представянето на законопроекта, че темата с кадрите е започнала да придобива болезнен характер за бизнеса, който разчита на сезонните работници. Той посочи, че с промените се намаляват срокове за административни процедури, дава се възможност за желаната от бранша 180-дневна виза. Манев каза, че лично за него най-голямото постижение е възможността т.нар. виза – D (виза за дългосрочно пребиваване – бел. реп.) да бъде продължавана от територията на България. Той изтъкна, че тази промяна ще е полезна не само за туристическия бранш, но и за спортисти, студенти.

Надявам се с ваша подкрепа в четвъртък законът да мине на две четения, за да може още този сезон бизнесът да се възползва от промените, обърна се Манев към членовете на Комисията.

Любен Дилов – ПГ ГЕРБ-СДС, заяви, че ако няма обструкции от правния отдел на Народното събрание, няма пречка законопроектът да мине на две четения и посочи, че нормативният акт ще помогне не само на туризма.

Ванина Вецина – ПГ „Продължаваме Промяната-Демократична България“, изрази подкрепа за законопроекта, но посочи, че с него се решават само част от проблемите, натрупани десетилетия.

Драгомир Петров – ПГ ИТН, каза, че се радва, че последните два дни от работата на парламента нещо се случва в туризма и разкритикува работата на туристическото ведомство през последната една година. В закона има много несъвършенства, много пропуски, но по-добре да приемем някакъв, отколкото да няма никакъв, каза Петков, като допълни, че не е уредена възможността за преместването на чужденец от трета страна от един на друг обект на дадена фирма. Той посочи, че в следващия парламент това трябва да бъде уредено.

От ДПС също изразиха подкрепа за законопроекта и акцентираха върху важността да му бъде дадена „зелена светлина“ в навечерието на предстоящия летен сезон.

Сподели публикацията