Slide
Slide
Slide
Slide

с. Неофит Рилски, Варна. Наистина малко са местата по света, които да дават толкова много стойност наведнъж, и едно от тях е в България. Исторически парк е уникално място, където на естествената красота е отделено толкова специално внимание. Насладете се на над 400 водни лилии и техните омайни цветове в розово, кремаво и бяло, отпивайки глътка вълшебство, а в гърдите ви се надига гордостта, че сме българи и сме дали толкова много на света. Исторически парк край с. Неофит Рилски – в нашата благословена земя, като една човешка длан.

Каскадно изграденото езеро е с 10 дка водни площи. Това е едно от най-красивите места, на които туристите обичат да правят снимки за своите профили в социалните мрежи.

Снимка Руслан Йорданов

Водната лилия, която неслучайно носи романтичното име на легендарната девойка Нимфея, е едно от най-интересните цъфтящи растения, които можете да видите. За разлика от розата, която е наричана Царицата на цветята, водната лилия има много по-големи цветове, но не чак толкова силен аромат. Тя е естествено разпространена в Европа, Северна Америка, Югозападна Азия. У нас се среща по долната част на реките, блатата и езерата на дълбочина до 2 метра.

Богините на водата могат да се отглеждат и в домашната градина, стига да им се осигурят подходящи условия. Спокойно може да се каже, че водните лилии са като глезена жена – без необходимите хранителни вещества те няма да цъфтят, а ще образуват само листна маса. Корените копаят дълбоко в земята под водата, докато листата плават по повърхността. Листата на водната лилия се наричат подложки на цветовете й, те се разполагат върху тях или дори се издигат малко нагоре над водната повърхност.

Устойчиво бъдеще: BUBSPA създава красива цветна градина с японски вишни в Родопите

Цветовете имат многобройни венчелистчета, които се отварят през деня и се затварят през нощта. Можем да се насладим на тяхната красота в различни цветове, но те могат да бъдат и много полезни. Например бялата водна лилия намира приложение в козметиката – доказано е, че има интензивно овлажняващо, успокояващо и защитно действие върху кожата. Екстрактът от растението понижава температурата на тялото, намалява и облекчава дискомфорта при повишена кожна чувствителност. Спа процедурата с продукти, съдържащи екстракт от водна лилия, е луксозна, фина и изключително нежна грижа за тялото. Деликатният аромат на това цвете понася въображението към наситени с романтика и наслада преживявания.

Много легенди и детски приказки разказват за миниатюрните духчета – елфи,  които спят в цветовете на водната лилия през деня, а вечер разклащат стъблото и от камбаноподобната й главица се понася нежна мелодия, която само духчетата могат да чуят и да танцуват цяла нощ под звуците на тази музика. На сутринта отново заспиват в камбанките на нежното водно цвете. В славянските легенди водната линия е свързана мистериозно с русалките. Скандинавските легенди пък разказват, че всяка лилия има за приятел елф, заедно с него се ражда и с него умира. Според древногръцката митология водната лилия е била бяла нимфа, която умира от любов заради останалия равнодушен към нея Херкулес.

Лилията шества в историята. Родината на атрактивното цвете е Персия – люлката на цивилизацията. Столицата на Персия бил град Суза, което в превод значи град на лилиите. От незапомнени времена хората се прекланят пред прекрасните й цветове. Наричана още „водна нимфа“ или „водна луна“, лилията вдъхновява не само поетите и художниците с красотата си, но и всички, настроени за романтични преживявания.

Френският импресионист Клод Моне е увековечил възторга и любовта си към лилиите в около 250 маслени картини, където ги изобразява окъпани в слънчева светлина през различните часове на деня. Той казва, че са му трябвали години, за да разбере водните лилии. Ако искате и вие да ги разгадаете, да ви разкажат своята вълшебна история, да се насладите на нежните елфи, сгушили се в листата им, да се удивите на ефирния танц на безплътните нимфи и да усетите чудния им аромат, заповядайте при горното езеро в Исторически парк.

Сподели публикацията