Собствениците на туристически и търговски обекти могат да ползват 10% отстъпка до края на април

София. Започна кампанията по лицензиране на музикалното съдържание, използвано в летните заведения, хотели и търговски обекти през сезон 2023. До края на месец април те могат да ползват 10% отстъпка при авансово плащане на авторските възнаграждения за музика, които се събират от организацията на автори и композитори МУЗИКАУТОР.

Съгласно Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) наличието на музикален лиценз и заплащането на авторски възнаграждения е задължително за всеки, който иска да ползва музика на територията на своя туристически, търговски обект или друго публично място. Контролни органи по спазването на ЗАПСП са Министерството на културата, както и кметовете на общини.

Като организация за колективно управление на авторски права МУЗИКАУТОР представлява правата за 95% от световния репертоар. Това означава, че лицензът от организацията позволява ползването практически на цялата световна музика, независимо от нейния източник, и в същото време освобождава ползвателя от отговорност при претенции за нерегламентирано използване от трети страни.

По действащата тарифа на МУЗИКАУТОР за туристически и търговски обекти и други публични места, одобрена от министъра на културата, собствениците могат да ползват отстъпки също при постигнат индивидуален обем на възнагражденията, работа на обектите до три дни в седмицата, за новооткрити обекти, както и за малки населени мета.

Членовете на организациите на бранша – Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Българската туристическа камара, могат да ползват и браншова отстъпка.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA