Летищата в Кипър отбелязаха рекорд през октомври, регистрираха близо 1 милион пътници
Летищата в Кипър отбелязаха рекорд през октомври, регистрираха близо 1 милион пътници
Slide
Slide
Slide
Slide

Ларнака. Кипър постигна рекорден годишен пътнически трафик на двете си международни летища, като през 2023 г. през тях са преминали повече от 11,6 млн. души, съобщи БНР. Увеличаване на въздушната свързаност и разширяване на полетните програми на авиокомпаниите влизат в плановете за 2024 г. за развитието на средиземноморската страна като глобална туристическа дестинация.

Броят на летелите до и от Кипър през миналата година е най-доброто постижение в историята на кипърския въздушен транспорт, съобщиха от компанията, управляваща двете международни летища на страната /Hermes Airports/. То е с 3% повече от досегашния рекорд, поставен през предпандемичната 2019 г.

Значителен скок в трафика отбелязва летището в Ларнака. Пристигналите и заминалите през него са с 34% повече в сравнение с 2022 г. В Пафос са обслужени с 12% повече пътници.

България е в групата на 28-те страни, представляващи заедно 66% от общия пътникопоток в Кипър, които са „пазари в подем“, посочиха от компанията. Приносът на страната ни в рекордното постижение е близо 165 000 пътници, което е увеличение с 1% спрямо 2019 г. и с 24% в сравнение с 2022-ра.

Успехът от миналата година е „нов крайъгълен камък, който ще бъде еталон за бъдещето“, заявиха от компанията оператор на летищата.

Сподели публикацията