Slide
Slide
Slide
Slide
София. Халед Арафат е завършил висшето си образование в България. Живее в Йордания, посреща и изпраща български туристи в желаната от сънародниците ни дестинация, съобщи БНР. Той е любимият екскурзовод на българите, които са го поканили да им гостува във Варна, Бургас, Несебър, Пловдив, в София.
„Аз съм техният екскурзовод и в същото време съм техният организатор, който е организирал екскурзиите им в Йордания.“

Халед Арафат разказва, че има голям интерес сред българите да посетят Йордания. Повечето туристи искат да стигнат до Петра, розовият град.

„Защото там има много стара история и затова хората предпочитат най-напред да посетят Петра. Отиват в пустинята, защото имаме много прекрасна пустиня, която се казва Уади Рам. Мъртво море, това е най-ниската точка в света, намира се на 436 метра под морското ниво, най-соленото море на света, в което има 33 процента сол. В другите морета има между 3 и 4 процента сол. Пълно е с различни минерали, които много хубаво действат на кожата и на кожните болести. Река Йордан, мястото където е кръстен Исус Христос. Град Мадаба, където е църквата на Свети Георги. В нея се намира първата свещена карта или картата за свещените земи, направена от 2 милиона камъчета през 560 година. Връх Небо, мястото до което е стигнал Моисей, там е и починал, от там е гледа свещените земи на Палестина. Град Аман – столицата на Йордания, където населението е  5, 25 милиона души. Един много голям град, който се намира на 22 хълма. Там има цитадела, има амфитеатър, старият пазар, правят разходка. Римският град, това е Джераш, на 48 километра на север от Аман. Това е най-запазеният римски град извън Рим.“

Осем дни са необходими на туристите, за да разгледат тези места.

Халед Арафат посреща едни и същи туристи по няколко пъти в Йордания, защото искат да разгледат цялата страна.

Сподели публикацията