Slide
Slide

София. Към 3 януари 2023 г. в България има регистрирани 2 874 кемпера, става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на въпрос от народния представител Христо Терзийски за това какъв брой превозни средства от типа М1 с вид на каросерията „кемпер“ са регистрирани у нас, съобщи БТА.

Според информацията, предоставена, от министъра, в движение са 2 534 от тях. На физически лица са регистрирани 2 527, а на юридически – 347 превозни средства от категория М1 с жилищно предназначение, посочва още Демерджиев.

Посочената от министъра бройка обаче се разминава с реалностите. Всички знаем колко много конвертирани бусове има, които не са пререгистрирани в КАТ. Има и такива, които са с двойна употреба – за работа или свободно време и с опция за нощувка в тях.

Преди няколко месеца Camping.bg публикува данни за регистрираните каравани в България, като са били ползвани официалния регистър на МВР. Извадихме и данни за МПС-тата категория М1, част от които са и кемперите. При обработката на данните се оказа невъзможно да се представи достоверна информация за марки и модели кемпери. Причината е, че в КАТ не винаги ги регистрират по производителя на караванната част. Много от тях са записани в талоните като Фиат, Мерцедес, Пежо и т.н., вместо Химер, Кнаус, Бюрстнер и т.н.

Всичко това изкривява картината за броя, марките и моделите на кемперите по пътищата ни и води до невъзможност да се води адекватна статистика.

Веселин Вълев
Camping.bg

Сподели публикацията