Slide
Slide

Пекин. От днес Китай отменя изискванията за карантина за пристигащите пътници, с което слага край на почти 3-годишната изолация, въпреки че страната се бори с рязкото увеличаване на случаите на Covid-19, предаде БНР, позовавайки се на АФП.

Първите пристигнали в страната изразиха облекчение от отпадането на строгите мерки в съответствие с доскорошната политика за нулев Covid.

Миналия месец Пекин започна драматично премахване на твърдата стратегия за борба с вируса, която налагаше задължителни карантини и изтощителни локдауни.

Политиката за ограничаване на разпространението на вируса имаше сериозен ефект върху икономиката на Китай и предизвика протести в цялата страна.

От март 2020 г. насам всички пристигащи бяха принудени да преминат през изолация в централизирани държавни съоръжения. През лятото на тази година срокът беше намален от три седмици на една седмица, а през ноември – на пет дни.

Китайците побързаха да планират пътувания в чужбина, след като миналия месец официалните лица обявиха, че карантината ще отпадне, което доведе до рязко увеличаване на запитванията в популярните уебсайтове за пътувания.

Но очакваният ръст на посетителите накара над дузина държави да наложат задължителни тестове за Covid на пътуващите от най-многолюдната страна в света.

Вчера Германия, Белгия и Люксембург призоваха да не се предприемат пътувания до Китай, освен ако не са от изключителна важност.

Сподели публикацията