Slide
Slide

Където е добре развит спа туризма, има ръст на посещенията, уточни Илин Димитров

София. Въпреки топлото време зимните ни курорти са пълни, а анулираните резервации са много малък процент. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ на bTV служебният министър на туризма Илин Димитров.

Снимки bTV

„Това затопляне не е само в България, то е в цяла Европа. Много от зимните курорти в Европа не отвориха или го направиха с ограничен капацитет. Мога да похваля нашите зимни курорти Пампорово и Банско. В Пампорово бяха направили малко чудо – в преки топлото време имаше 7 оборудвани писти. Също е ситуацията в момента и в Банско, те се подготвят за старта на Световната купа по сноуборд“, подчерта министърът.

Той отчете, че през януари тази година има около 537 000 регистрации на туристи, което с около 100 000 повече от тези за януари 2022 г.

На въпроса дали не трябва да се отложи откриването на сезона в зимните курорти заради изместването на зимата той отговори: „Министерството на туризма не определя кога започва сезона. Това е символично откриване и си е традиция. Зимните курорти не са само ски. Оказа се, че където е добре развит спа туризма, има ръст на посещенията“.

Димитров напомни, че има уеб камери, на които всеки може да провери в кой курорт колко сняг има в момента.

Сподели публикацията