Илин Димитров/Снимки bTV
Slide
Slide
Slide
Slide

София.Къщите за гости, балнео и СПА комплексите, вътрешността на стараната бяха предпочитани от българите за почивка по време на майските празници. Хотелиерите ще се опитат да останат отворени до началото на летния сезон, който вече чука на вратата. По Черноморието тече активна подготовка за посрещане на туристите„.

Това каза пред БНР министърът на туризма Илин Димитров.

И допълни, че румънците са пазар номер едно за България и около 1,2 млн. туристи минават средно за година.

„Очакваме по-силен сезон. Рекламираме в държавите около нас, които са в същата геополитическа ситуация. Надявам се тази година да наблегнем на качествения продукт. Имаме шанс да рестартираме туризма и не е правилно да предлагаме повече от същото. Трябва да поработим върху нови продукти, различен тип услуга, зелен туризъм. Очакваме около 4,8 млн. туристически регистрации, но е важно как обслужваме нашите туристи и дали ще се върнат пак“.

В предаването „12+3“ Димитров поясни, че Министерството на туризма работи активно със средните училища, като идеята е гимназиите, които произвеждат кадри за сектора, да работят с НПО сектора и с бизнеса, за да се подобри връзката и така може да се помогне с обезпечаване на кадри.

„Важно е да ребрандираме имиджа на нашата професия. Няма как да правим добър туризъм с липса на кадри„.

Според него, ако парламентът реши да върне 20% ДДС за ресторантите, то депутатите ще трябва да обяснят защо фалират механично бранша:

„Това не се прави сега, преди сезона. Ясни показатели има, че тази мярка работи и изсветлява сектора“.

По думите му са необходими повече пари за реклама – това да става стъпаловидно и да е обвързано с резултати.

Сподели публикацията