Slide
Slide
Slide
Slide

Варна. Очакваме един силен сезон, който ще мине нивата от 2019-а година. В момента обаче имаме имиджов проблем след възникналата ситуация с язовир „Нова Каховка“ в Украйна. Това коментира пред БНР бившият служебен министър на туризма Илин Димитров. Призовавам всички българи да се чувстват спокойни, няма нужда от истерии, взети са всички мерки. В края на юни ще разберем колко са туристите този месец спрямо миналата година и 2019. Тогава ще излезе справката от ЕСТИ, категоричен е той.

Димитров подчерта, че е много важно какви сигнали излъчваме на международните пазари. Трябва да сме спокойни и да казваме реалната ситуация – водата е чиста и нямаме проблеми със замърсяването, каза той, но допълни, че все пак вече има известен брой анулации.

Необходими са спешни реформи в туризма, като се започне от ремонт на нормативната база, коментира още Димитров. Според него е наложително да се направят промени в Наредбата за националните курорти, както и за дивото къмпингуване.

Той изтъкна, че за развитието на сектора се изисква дългосрочно планиране, а власт с кратък хоризонт ще бъде по-предпазлива към инициативи.

Илин Димитров: България влиза в новия летен сезон със самочувствие, че предлага качествен туристически продукт

Попитан дали ще се кандидатира за кмет на местния вот, той отговори, че този въпрос не стои на дневен ред. „Предпочитам да участвам в процеси на национално ниво. Така има по-голяма възможност да помагам на сектора ни“, каза бившият министър на туризма.

Сподели публикацията