Slide
Slide

„Летният туристически сезон започна колебливо, но в момента протича нормално. Оптимист съм за сезона… Ако нямаме негативни послания и работим заедно, ще имаме успешен туризъм. Но ако държава, НПО сектор, образователни институции и бизнес не работят заедно, няма как да имаме успех. Необходими са добро отношение към туристите, стимули към туроператорите и по-малка административна тежест върху сектора„.

Това каза пред БНР Илин Димитров, секретар по туризма, образованието и културата в президентството, бивш служебен министър на туризма, бивш председател на парламентарната комисия по туризма като депутат от ПП.

Заради разрушаването на язовир „Нова Каховка“ в Украйна много туристи от Румъния и България са отменили резервациите си.

„Кампанията около случая беше много мръсна, кална и подла, имаше хиляди заглавия за проблемна вода, а водата е чиста. Много бързо бяха анулирани резервации, защото хората се уплашиха. В момента секторът е много чувствителен. Много от хотелите работят с онлайн букинг платформи, през които – при анулиране на резервация, не се дължи неустойка или глоба. Когато загубихме туристите, възстановяването ще бъде трудно. Кампанията можеше да бъде по-оптимална и да съобщим по-навременно в медиите, че водата е чиста. Доверието ще се възстанови трудно“.

В предаването „12+3“ Димитров подчерта, че в разгара на сезона да се иска оставката на министър дава лош сигнал към международните пазари.

„Това се създава несигурност сред международните туроператори. Този министър е на 45 дни, не е добре да ти искат оставката толкова скоро. Трябва да седнат страните и да се разберат„.

Сподели публикацията