Slide
Slide
Slide
Slide

София. След усилена работа по налагане на принципите на устойчивото управление и задълбочени проверки на документи и одити на място десет български хотела бяха удостоени от Българско Движение „Син флаг“ със световния еко-етикет „Зелен ключ“, научи Bgtourism.bg от председателя на организацията у нас Станимир Георгиев. Той посочи, че на специална церемония наградените са получили плакет, сертификат и флаг. „Зелен ключ“ е запазена марка на международната Фондация за екологично образование и в България се представлява от Движението.

Сертификатът „Зелен ключ“ е водещият стандарт за високи постижения в областта на екологичната отговорност и устойчивото функциониране в рамките на туристическата индустрия. Този престижен сертификат представлява ангажимент на бизнеса, че неговите туристически обекти се придържат към строгите критерии, определени от Фондацията за екологично образование. Зелен ключ гарантира на гостите, че избирайки да отседнат в сертифициран от него обект, те помагат да се съхрани околната среда. Високите екологични стандарти, установени в тези обекти, се поддържат чрез стриктна документация и редовни одити.

„Дефиле вино и гурме“: Запазете си тези три дни през май, насладете се на атмосферата в Стария град в Пловдив с чаша вино в ръка

„Зелен ключ“ е най-утвърденият еко-етикет за туристически и развлекателни заведения, който се присъжда на хотели и хостели, малки места за настаняване, къмпинги, ресторанти, конферентни центрове, увеселителни паркове и атракции, отговарящи на набор от екологични изисквания. Получаването на Зелен ключ доказва отговорността им за околната среда и обществото.

InterContinental Sofia – стана единственият хотел, получил сертификата „Зелен ключ“ в България

Освен първият български хотел, носител на Зелен ключ – ИнтерКонтинентал София, с престижната награда вече гордо могат да се рекламират и:

СПА комплекс „Катарино“ – с. Баня, Разлог

Хотел „Орфей“ – гр. Девин

Хотел „Петте Елемента“ – гр. Сапарева Баня

Хотелски комплекс „Топола Скайс Ризорт и Аквапарк“- с. Топола

Бутиков комплекс „Форест Хаусис“ – гр. Годеч

Еко селище „Дебели даб“ – с. Стара Кресна

Комплекс „Боженски чифлик“ – с. Съботковци

Къща за гости „Златен Рог“ – с. Искрец

Хотел „Пирина Клуб“ – гр. Банско

Хотел „Руди“ – с. Горно Драглище

Всички новонаградени обекти за настаняване са част от международен проект, наречен „Европейският туризъм става зелен 2030 – ETGG2030″. Близо 50% от общо 11-те носители на престижния сертификат в страната са членове на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, които предлагат на своите гости здраве чрез природа, а през годините са утвърдили устойчиви практики

„Мечтаех за сертификата „Зелен ключ“ още преди да отворим хотела. Много съм горда и радостна, че толкова бързо успяхме да постигнем тази цел. Пътят по сертифицирането е изключително полезен от гледана точка на подреждане на приоритет, оценка и възможност за намаляване на оперативните разходи, засилва връзката с местната общност“, заяви за Bgtourism.bg генералният мениджър на хотел „Петте елемента“ в Сапарева баня Весела Богданова.

Отличените хотели следваха свои собствени принципи за екологосъобразно управление, но прилагайки политиките на Зелен ключ, постигнаха забележителни успехи и качествена промяна, като станаха част от впечатляващото семейство на Програмата от над 4000 хотела в 60 страни по света. Притежаването на еко-наградата Зелен ключ демонстрира на посетителите, че обектите за туристическо настаняване са предприели стъпки за опазване на околната среда и намаляване на общото отрицателно въздействие.

УС на BUBSPA и кметовете на 7 СПА дестинации обединяват усилия за реновиране на съществуващата и изграждане на нова минерална инфраструктура

Стандартите за качество и мерките за устойчивост стават все по-решаващи за успешното управление на туристическия бизнес, тъй като могат да създадат конкурентно предимство за местните туристически заведения. По тази причина Българско Движение „Син флаг“ чрез Програмата си „Зелен ключ“ прилага различни мерки за внедряване на устойчиви практики в ежедневната работа на туристическите обекти за повишаване на стандарта и качеството на предлаганите туристически услуги.

Сертификатът „Зелен ключ“ е жизненоважен инструмент за увеличаване на осведомеността относно устойчивото развитие сред различните заинтересовани страни в сектора на туризма и хотелиерството и представлява уникална възможност за тях да се преоткрият като доставчик на висококачествен, устойчив и екологичен туристически продукт.

Всички отличени с престижната награда Зелен ключ се публикуват и рекламират на уеб сайта на Програмата /www.greenkey.global/ и българската  www.blueflag.bg/greenkey.php, както и в бази данни за екологосъобразни бизнеси и устойчиво управлявани обекти и на редица световни резервационни и туристически портали.

Наградата Зелен ключ носи, както удовлетворение от усилията по опазване на околната среда и сериозни икономии от разумното управление на ресурсите, така и успешно служи като маркетингово средство.

Зеленият ключ през годините се утвърди като полезен за гостите на хотелите, полезен и за собствениците им, както и за околната среда.

Проект ETGG2030 (European Tourism Going Green или Европейският туризъм става зелен) е съфинансиран по Програма COSME на Европейския съюз

Сподели публикацията