Снимки Руслан Йорданов/Bgtourism.bg
Slide
Slide

Атина. Посещенията на Акропола в Атина, най-популярният археологически обект в Гърция, ще бъдат ограничени от следващия месец на максимум 20 000 на ден и подлежат на различни почасови ограничения за влизане, съобщи гръцкото правителство в сряда. Новите ограничения за влизане ще бъдат въведени пробно от 4 септември и ще влязат в сила за постоянно от 1 април 2024 г., каза министърът на културата Лина Мендони.

Няма да има ограничение за продължителността на посещенията, въпреки че Мендони каза, че хората, които идват с организирани обиколки или от круизни кораби, които представляват около 50% от дневния брой посетители, прекарват средно 45 минути на мястото. Различен брой посетители ще бъдат разрешени на час по време на сайта от 8 до 20 часа. Половината от пешеходния трафик на Акропола в момента пристига между 8 сутринта и обяд, каза Мендони.

Според новата система 3000 души ще получат достъп от 8 до 9 сутринта, 2000 през следващия час, а през останалата част от деня броят им ще варира.

„Мярката ще отговори на необходимостта от опазване на паметника, което е основно за нас, както и (подобряване) на преживяването на посетителите на обекта“, добави тя. Подобни ограничения ще бъдат наложени и за други популярни археологически обекти, каза Мендони.

Решението за Акропола последва консултации с туроператори и круизни оператори и беше отложено поради общите избори в Гърция на 25 юни, добави тя.

Повече от 3 милиона души са посетили сайта миналата година. Гръцките власти затвориха достъпа до Акропола и други древни обекти по обяд миналия месец в разгара на горещата вълна, която предизвика и огромни горски пожари в цялата страна. Инсталирани бяха тенти като слънцезащита за хората, които се редят на опашка, за да видят Акропола. Мендони каза, че тези стъпки ще бъдат повторени, ако е необходимо.

Сподели публикацията