Дойран, Северна Македония
Slide
Slide

Дойран. Това рибарско селище ще ви плени с топлината и гостоприемството на хората, със средиземноморския климат, топлото и лековито езеро, в което рибата плува три пъти във водата, в тигана и във виното.

Опитайте специалитета „риба върху тръстика“. Приятният климат позволява производството на домашно отгледани зеленчуци и плодове, не забравяйте да опитате дойрански маслини и сладки смокини.

Една от легендите за Дойран гласи, че на мястото, където днес е Дойран, е живеела много красива девойка на име Дойрана. Османски бей се влюбва в нея и моли родителите й да се ожени за нея, въпреки че Дойрана не го иска. Един ден тя отишла да напълни стомните с вода от извора, беят я забелязал и хукнал след нея. Бягайки, Дойрана се втурнала в извора, така че на следващия ден изворът да се разшири и да наводни цялото място, превръщайки се в езеро. На името на красивата девойка езерото е наречено Дойранско, а селището Дойран.

Фестивалът за средиземноморско и балканско кино „Отвъд езерото“ ще има второто си издание тази година в Дойран. Фестивалът е селекция от най-добрите филмови постижения в света на движещите се изображения от сърцето на Европа и се провежда от 19 до 23 юли на няколко места в град Дойран.

Сподели публикацията