Ал Масмак, Дирия и Bujairi Terrace – мост между славното начало на Саудитска Арабия и новото модерно лице на дестинацията
Ал Масмак, Дирия и Bujairi Terrace – мост между славното начало на Саудитска Арабия и новото модерно лице на дестинацията
Slide
Slide
Slide
Slide

Рияд. Саудитска Арабия е бързо развиваща се туристическа дестинация, благодарение на своята богата история и култура. Днес тя е в списъка на най-запалените пътешественици, които ценят автентичните преживявания. 

Само на 15 минути от сърцето на Рияд се намира Дирия – седалището на предците на династията Ал Сауд. Това място е най-известно с обекта от световното наследство на ЮНЕСКО Ат-Тураиф – дом на първата саудитска държава, създадена през 1727 г.

За туристите, които ценят традиционната кухня и забавленията, отвори локацията Bujairi Terrace със заведения за хранене, които са построени в традиционен за региона архитектурен стил с тухли от кал.

България – европейска балнео и СПА дестинация, с богато наследство и бъдеще

За посетителите има местни и международни ресторанти, включващи висок клас кулинарни предложения. Свое заведение тук има и световната звезда на местния футболен клуб Ал Насър Роналдо.

Десетки нови хотели и музеи, културни атракции и стотици луксозни търговски обекти също са част от грандиозния проект на стойност над 63 милиарда долара.

Дирия има огромно значение за съвременната Саудитска Арабия както в исторически, така и в културен план. Проектът включва паркови площи с десетки хиляди дървета, които са пресичани от пътеки и алеи за разходки, за колоездене или за конна езда.

Сред важните исторически места в Рияд, което туристите посещават, е и Ал Масмак. Това е древна тухлена крепост, която е издигната през 1865 г. по заповед на принц Абдул Рахман бин Дъбан.

Първоначално тя се използва като укрепваща структура, а след това – съхранение на оръжия и боеприпаси. В наши дни тук се помещава историческият музей на града. Замъкът е реставриран през 2008 г. и отворен като музей. В пределите му се намира и джамия.

Крепостта “Ал Масмак” е укреплението, което играе важна роля в обединението на страната с битката при Рияд, един от най-важните конфликти на Саудитска Арабия. Акцентите сред експонатите включват карти и завладяващи снимки в галерии, датиращи от 1912 до 1937 г.

Главната порта на двореца се намира в западната стена, с размери 3,6 м височина и 2,65 м ширина. Вратата е с дебелина 10 см и е изработен от палмово дърво. В центъра на вратата има отвор, наречен al-Khokha, който е достатъчно голям, за да може да премине един човек наведнъж, и е защитна функция, предназначена да позволява на хората да влизат и излизат, без да отварят вратата.

Сподели публикацията