Лимасол, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Никозия. Кипър е посрещнал повече от 3,2 млн. туристи през миналата година, което е ръст от 65% спрямо 2021 г., съобщи Статистическата служба. Целта на туристическата индустрия за предстоящия сезон е пристиганията и приходите да надминат постигнатото през 2022 г. и да се доближат до тези от рекордната 2019 г.

Кипърският туризъм е по-устойчив и не зависи от руския пазар, обяви заместник-министърът на туризма Саввас Пердиос главния извод от резултатите от миналата година, цитиран от БНР.

Туристическите пристигания през нея представляват 80% от броя им през рекордната за Кипър 2019 г., а приходите в сектора са 90% от нея.

Това е „огромен успех“ за туристическата индустрия на страната, който е постигнат въпреки загубата на ключовия руски пазар, доскоро втори по големина, изразиха задоволството си Саввас Пердиос и представители на бизнеса.

Средиземноморският остров е предизвикал повишен интерес от страните от ЕС, като пристигналите от тях са нараснали с 24%, показват данните.

Най-голям ръст – от 133%, записват гостите от Полша, а Германия и Швейцария поставят 20-годишни рекорди.

Според заместник-министър Пердиос почти пълното достигане на приходите в туризма на нивото от 2019 г. нарежда Кипър в топ 20 на страните в света по бързо възстановяване на сектора след кризата.

Сподели публикацията