Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide
Slide
Slide

Пекин. Пътуващите към Китай от събота вече няма да е нужно да предоставят отрицателен резултат от Пи Си Ар тест, предаде Асошиейтед прес. Това е поредното разхлабване на китайската политика за „нулев Ковид“, съобщи БТА.

Вместо това пътуващите ще могат да представят отрицателен резултат от антигенен тест, направен в рамките на 48 часа преди пристигането, каза днес пред репортери говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин.

През последните три години Китай наложи редица антивирусни мерки, за да се опита да възпре разпространението на вируса, като например локдауни и редовно масово тестване. Но след като правилата засегнаха икономиката и предизвикаха протести в страната, през декември правителството внезапно премахна някои от най-тежките си мерки. В началото на януари властите предприеха и значима стъпка за премахване на правилата за карантиниране.

Миналия месец страната поднови издаването на всички видове визи като част от опитите си да съживи туризма. Въпреки това тя запази изискването за Пи Си Ар тестове за пристигащите от някои държави – едно скъпоструващо изискване, което бе сериозен фактор за разубеждаване на туристите да се върнат отново в Китай.

„За да улесни още повече трансграничните пътувания, Китай взима мерки за промяна на изискванията за тестване на пътниците преди тяхното отпътуване за страната, ръководейки се от принципа за осигуряване на безопасно пътуване, съответстващо на правилата, и оставайки в сила научно обоснованите и добре насочени мерки“, заяви Мао Нин. Тя добави, че авиокомпаниите вече няма да проверяват резултатите от тестове преди заминаване.

Сподели публикацията