Slide
Slide
Slide
Slide

Банско. Българските туристи много повече се възползват от възможността да посетят Турция, отколкото турският турист да дойде в България, каза за БТА председателят на Българо – турската търговско – индустриална камара (БТТИК) Бурхан Немутлу след кръгла маса в Банско, посветена на темата: „Ролята на държавата и туристическите сдружения за увеличаване на двустранния туристопоток между България и Турция“.
По думите на Немулту сред причините е визовият режим, но с приемането на България в Шенген по въздух и вода очакванията са, че туристите от Турция ще се увеличат.

Зарица Динкова: Водят се разговори как да бъде облекчен и ускорен процесът на издаване на визи за турските туристи

„Знам, че България се съобразява с директивите на Брюксел, но има неща, които можем лесно да ги решим. Аз винаги съм казвал, че важно е да се направи една малка крачка. Този проблем може да се реши много лесно – тази малка крачка, за да се увеличи туристопотокът от Турция към България, е издаването на многократната виза“, посочи Бурхан Немутлу.

На днешната кръгла маса вече говорим за региони, а не за определени дестинации, посочи още председателят на БТТИК. „Това е важно, особено когато говорим за туризъм, защото сме една уникална страна, която може да развие 12-месечен туризъм и да не говорим само за сезонност“, каза още Немутлу и посочи, че „нашият нефт е минералната вода и трябва да се възползваме от нея“.

Когато гледаме заетостта на хотелите в тези балнеологични центрове като Велинград, Сандански, вече има и една друга дестинация – разложкото село Баня, което се развива много успешно, забелязвам, че сме се фокусирали само на българския турист. Да, българският турист за нас е много важен, но този продукт трябва да успеем да го рекламираме в другите държави, каза още Бурхан Немутлу.

Според него интересът към Банско продължава не само заради уникалната природа, но и заради продукта, който предоставя туристическият бизнес като цена и качество. Поради това ние имаме голям потенциал да привлечем още туристи от Турция, коментира Немулту и посочи, че по думите на журналисти от турските медии, които днес също участваха във форума, туризмът в страната ни се е възползвал само от 10 процента от потенциала на Турция.

Сподели публикацията