Slide
Slide

Бойко Манев е Chief People Officer (CPO) в Самекс ЕООД, франчайзии на KFC и Nordsee. Самекс EOОД е повече от 28 години на пазара в България и притежава 23 ресторанта в цялата страна, по-голямата част от които са в София, два на магистрала Тракия, в Пловдив и Бургас. Освен това компанията управлява и ресторант Nordsee в Мол Сердика. Бойко притежава над 20 години опит на ръководни позиции в международни компании в туризма и хотелиерството. Манев се присъединява  към екипа на компанията през есента на 2019 на длъжност мениджър „Човешки ресурси“, като от декември 2020 до края на 2021 съвместява позицията с длъжността оперативен мениджър, ръководейки пряко екип от 7 човека в двете звена.

– Г-н Манев в края сме на една много динамична година, може спокойно да кажем първата „след COVID-19”-на година. Каква беше тя за вас в професионален план ?
– В професионален план мога да кажа, че този период след COVID-19 е много динамичен за нас в Самекс ЕООД (KFC и Nordsee), като успяхме да разширим присъствието си в България с 5 нови локации – KFC Галерия Бургас, в мол Галерия, гр. Бургас; KFC GTC, в кв. Младост, София; KFC EKO, на бул. България, гр. София; KFC Надежда в кв. Надежда, София и най-новият ни ресторант, който отвори врати преди дни в гр. Пловдив – KFC Пловдив Център.

До 30 ноември продължава продажбата на лифт карти за ски сезона в Пампорово на миналогодишните цени

– Нови ресторанти означава нови хора, които да работят за вас. Успявате ли да намерите хора в тези времена, когато има толкова много възможности, но не и толкова много хора на пазара на труда ?
– Ние сме компания, която разчита на органично развитие, което предполага, че за да отворим нови ресторанти и локации, трябва да имаме опитни и обучени ръководни екипи, с които това да стане факт. А за да се случи е нужно търпение и време, през което служителите да бъдат „отгледани“ до среден и ръководен мениджмънт в съществуващи вече ресторанти. Това ще им даде възможност в последствие да поемат управлението на новите.

Разбира се, за да отворим нов ресторант ни трябват и нови хора, които предварително преминават през задължително практическо и теоретично обучение, което означава сериозна логистика по подбор, селекция и разпределяне по работещи ресторанти, в които новите ни колеги да се обучат.
Във всеки един от нашите ресторанти работят средно 25-30 човека, при това без да броим доставчиците, които доставят вкусното пиле по домовете в градовете София, Пловдив и Бургас.

Сбъдната мечта: Емералд Травел ще осъществи 4 чартърни полета до Мавриций, ще има свой представител на острова

– Ако правилно Ви разбирам и мога да смятам, през последните 1-2 години, отваряйки нови 5 локации Вие сте назначили нови 130-150 човека във вашата компания? Това е наистина геройство!
– Правилно смятате. Но зад тези цифри стои труда на колеги от няколко отдела, които съдействат в процеса по разширяване на каналите, чрез които получаваме нови кандидатури. Стараем се да използваме нови и иновативни подходи, с които да достигнем до хората, които търсят работа и искат развитие, следователно кандидатите, които биха постъпили на работа при нас.

Казвате иновативни подходи. Може ли да ни разкажете малко повече ?
– Да, разбира се. Ние сме компания, която не прави разлика при подбора между раса, сексуална ориентация или произход. Това е и причината през последните години сериозно да разширим националностите в нашите ресторанти. Ако до преди това разполагахме основно с работници от България, то сега имаме от Узбекистан, Киргизстан, Сирия, Украйна, Турция, Афганистан и др.

Причините са много, но две са основните. Едната е отличното ни партньорство с неправителствени организации, които съдействат за намиране на работа на бежанци и хора с хуманитарен статут, които търсят, както подслон, така и възможност да изкарват финансови средства, чрез които да бъдат независими. В момента имаме няколко ресторанта в гр. София, в които можете да чуете нашите работници да говорят арабски, фархи или друг на пръв поглед „екзотичен език“

Друг канал за подбор, който разработихме успешно е внос на работници от трети страни. Основно това са хора от Узбекистан и Киргизстан, които също успешно се внедриха в екипите на нашите ресторанти на позиция „Работник Кухня“, а някои от тях се налагат и като добри служители, печелейки уважението на своите мениджъри, както и признанието „опорни служители“ на месеца.

В началото стартирахме с т.нар „сезонна заетост“, която позволява заетост до 9 месеца, но от една година вече работим и по дългосрочна заетост през единното разрешение с право на работа, което осигурява заетост за период от 1 до 3 години и се администрира от Агенция по заетостта.

1 700 души направиха резервации в Mistral Travel & Events за 8 декември в Банско, туроператорът изпраща стотици в Доминикана и Сърбия за Нова година

– А имате ли програми за работници от България ?
– Работниците от нашата страна винаги са били приоритет, защото това са служителите, в които ние инвестираме и развиваме с годините до мениджърски ръководни позиции. Горди сме да споделим, че при средносписъчен състав от над 800 служители, над 100 са със стаж по-голям от 10 години в нашата компания (!), а 30 от тях са със стаж над 20 години в Самекс ЕООД. Това означава, че те се чувстват сигурни и са избрали да бъдат част от развитието на нашата компания.
През последните години разработихме две програми, които са пряко насочени към кандидати от нашата страна и такива с постоянно пребиваване в България.

Едната е възможност за работа на двоен трудов договор (на 8 ч. и 4 ч.), като за тях предоставяме квартира с включени всички режийни разходи. Нашите квартири в София и Пловдив са с централни локации или в близост до метро, така, че работниците да имат възможността да се възползват максимално от своя живот в столицата или в гр. Пловдив. Основно това са служители от вътрешността на страната, за които наема в големия град е предизвикателство и търсят сигурно работно място, където гарантирано ще получават изработеното от тях.

Другата и най-нова програма е „Стипендията на Полковник Сандърс“. Това е програма, която цели да насърчи заетостта при студентите в редовна форма на обучение, чрез право на получаване на допълнително финансиране, под формата на стипендия в размер на 1000 лв/ годишно, разпределена в 4 плащания (на всеки три месеца). По този начин, ако млад човек, който сега навлиза на пазара на труда и е първокурсник, започне работа при нас, ще има възможност да покрие таксата си за обучение в университета за периода на следването и тази сума може да достигне до 4-5000 лв за целия период.

Круизните компании отчитат рекорден брой резервации за зимните си програми и летните маршрути през 2023 г.

– Поздравявам ви за всички инициативи и активности! Изглежда, че тайната в успеха за развитието на една кампания е освен в постоянството и в разработването на нови и нови идеи всеки ден.
– Благодаря за оценката. В допълнение мога да кажа, че освен различни програми, с които да привличаме нови кандидати за работа при нас, ние работим усилено и по увеличаване на социалните придобивки, които всеки служител може да получи, работейки при нас.

Наред с традиционните и доказали се във времето, като консумация по време на смяна и организиран транспорт след 22.00 ч, в последните години добавихме и ваучери за храна, които достигат до 110 лв на месец и са в зависимост от броя на работните дни в месеца, както и допълнително здравно застраховане за служителите на ръководни позиции в нашите обекти и служителите в звено Офис, след изпитателния срок.

Водени от желанието да спазваме обещанието, което ние даваме към хората а именно: „Бъди най-добрият!“, „Остави следа!“ и „Забавлявай се“ – ние работим по разширяване на тези придобивки и надграждането им постоянно.
Например: последната придобивка е безплатното кафе и чай за всеки служител по време на смяна!

Нежната революция на TravelLine променя българския туризъм

– Определено успяхте да ме заинтригувате, дори и мен, която нямам никакъв опит във вашата сфера…
– (прекъсва ентусиазирано) Супер! Това може само да ме радва! A за ваше успокоение – за повечете позиции при нас – предварителен опит не се изисква! Необходимо е да сте сериозни и отговорни и да имате жаление да научавате нещо ново всеки ден.
А ако искате да научите повече за нашите възможности, може да посетите нашата нова платформа за работа, където редовно актуализираме свободните позиции : http://rabota.kfc.bg

Сподели публикацията