Slide
Slide

Варна. Нов коледен базар отвори врати във Варна. Традицията в Западна Европа е на повече от 6 века, а днес инициаторите успешно я пренесоха в градинката на „Чаталджа“ – зад пазара за цветя. Всеки ден – до 8 януари 2023 г., работното време на коледния базар ще бъде от 11 до 21 часа.

Коледната градинка има сцена с богата и интересна празнична програма! На огромен екран ще има музикални изпълнения и прожекции на коледни филми. Първите гости днес бяха посрещнати с изпълненията на  талантливите певци от Детска вокална академия „Бънджи сингърс“. Със своите коледни и български песни децата създадоха неповторима атмосфера и прекрасно настроение сред малки и големи.

В Коледна градинка „Чаталджа“ вече цари атмосфера, която стопля сърцата с аромати и феерия от светлини, интересни събития и къщички, които ще помогнат при избора на всеки за подаръци за предстоящите празници.

Ароматното греяно вино е по специална рецепта, вкусът е същият като на коледните базари в Западна Европа. Посетителите могат да решат дали да върнат чашата с името на коледния базар (и да си получите депозита обратно) или да си я запазят за спомен.

Ухание на греяно вино, печени вурстове, канела и ванилия посрещаха първите посетители. На новия коледен базар във Варна местните жители и гости на града могат да се насладят на автентичния вкус на кайзершмарн, кейзекнакер, тюрингервурст, брат картофи, кисело зеле по немска рецепта, няколко вида супа в хляб, фламкухен и още много традиционни специалитети за коледните базари в Германия и Австрия. За любителите на българското и балканско мезе е аксаковското кюфте, както и дивечова наденица, наденица с праз, адана кебап и още много други вкусни мръвки.

За най-малките има плодов пунш и вкусен горещ шоколад, който ще ги сгрее в студените дни докато се разхождат и се снимат с фигурите на мечета, които са пръснати в градинката.

Български готвач е №1 при ястията в кулинарно събитие на остров Мадейра

Специално за случая са построени дървени къщички, украсени с коледни светлини, борови клонки и новогодишни играчки, които предлагат на посетителите голям избор от стоки за подаръци с духа на Коледа. Единствената в България фабрика, която е съхранила традицията за новогодишни играчки от стъкло, предлага своята продукция в една от къщичките. Посетителите могат да открият занаятчийски изделия като плетива, сувенири и ръчно изработени бижута.

Припомняме Ви, че идеята и реализацията е на Даниел Стефанов, който през последните 12 години е работил и живял в Австрия. Магията на коледните базари го е завлядала още при първото му посещение и тогава той си поставя за цел един ден да реализира подобен проект в България. Днес неговата мечта е реализирана и зарадва много варненци и гости на морската ни столица с истински коледен базар.

Даниел Стефанов
Сподели публикацията