Slide
Slide

Шумен. На 28 ноември 2022 г. се навършват 41 години от откриването на най-големия в България паметник „Създатели на българската държава” в Шумен – едно от най-значимите произведения на монументалното изкуство от 80-те години на миналия век, който представя историята ни чрез архитектура, мозайка и скулптура.

До 30 ноември продължава продажбата на лифт карти за ски сезона в Пампорово на миналогодишните цени

Вписан под номер 94 в списъка на 100-те Национални исторически обекта паметникът е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в страната. От началото на годината досега през Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ са преминали 24 120 организирани и индивидуални туристи, в това число 3 685 чужди. Изнесени са 112 беседи. 326 посетители са изгледали филма „Мост между епохи”, посветен на 40 години от неговото построяване. Информационният център е предпочитано място, където младите хора дават своя брачен обет – 76 двойки са сключили граждански брак в ритуалната зала на комплекса.

Сбъдната мечта: Емералд Травел ще осъществи 4 чартърни полета до Мавриций, ще има свой представител на острова

Министерството на културата отпусна близо 50 000 лева за изготвяне на идеен проект за извършване на консервация и реставрация на паметника „Създатели на българската държава“. Средствата са от програмата „Опазване на недвижимото културно наследство“. Първият етап от изработването на проекта завърши и резултатите от цялостно обследване ще бъдат представени днес (28 ноември) в министерството. Изготвената документация ще послужи за основа на бъдещия технически проект за реставрация.

Сподели публикацията