Варна/Снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide
Slide
Slide

Варна. От 15 май влезе в сила забраната за разхождане на домашни любимци по плажните ивици на територията на община Варна, съобщи БНР. Ограничението ще действа само през летния сезон – до 1 октомври. С приетите миналата година промени в Наредбата за обществения ред на територията на община Варна, разходките на четириногите питомци са забранени и на територията на учебни, детски и здравни заведения, както и на детски и спортни площадки.

Размерът на глобата за нарушителите е от 100 до 500 лева. При повторно нарушение глобата за граждани е от 500 до 1000 лева.

За контрола ще следят служители от общинска дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“, Общинска полиция и органите на МВР, обяви зам.-кметът на Варна Тодор Иванов, в чийто ресор са сигурността и контролът на обществения ред. Той уточни, че ще има известна толерантност към хванатите в нарушение.

Контрол ще се осъществява преди всичко на охраняемите плажове, защото физически не е възможно да се контролира цялата плажна ивица. В момента се подготвят писма до Областна администрация с молба за поставяне по плажовете на табели, информиращи за забраната за разхождане на домашни любимци. От Община Варна обясниха, че ще се свържат и с концесионерите на плажовете.

Варненците, родители на малки деца, приветстват с радост забраната. А собствениците на домашни любимци приемат решението двуяко. От една страна го подкрепят, но от друга се оплакаха, че в града няма много места и специално обособени площадки за разхождане на домашни любимци, което съвсем ги остава без алтернатива.

Сподели публикацията