Снимка © Richard Lürzer
Slide
Slide
Slide
Slide

Всяка година от 1 до 23 юни фестивалът „Ние сме Виена“ (WIR SIND WIEN) предлага разнообразна културна програма във всички райони на австрийската столица. Новото мото на фестивала илюстрира целта, която си поставят организаторите: Изкуството е на правилното място в правилното време! „Ние сме Виена“ означава достъп до култура и изкуство на всички граждани – без значение от социалния, икономически и етнически произход на хората в града, както и различните религии и начин на живот.

Виена. Тази година фестивалът „Ние сме Виена“ празнува своята петнадесета годишнина. Организаторите канят всички желаещи на своеобразно арт пътешествие из Виена. В продължение на 23 дни жителите и гостите на града могат да се насладят на над 80 представления от различни жанрове. Фестивалът започва на 1 юни в 1-ви район и завършва на 23 юни в 23-ти район. Концепцията на събитието се основава върху идеята за създаване на културна програма за всички във Виена. Входът за всички събития е безплатен, което гарантира, че наистина всеки желаещ може да посети фестивала.

Затварят Музея на Хундертвасер във Виена за ремонт

Организаторите се надяват, че и тази година много виенчани ще открият по нещо ново в града си – нови интересни места или нов, непознат досега творец. Фестивалът кани гостите на литературни четения в парка или на класически концерт рано сутрин преди работа. Програмата е разнообразна и иска да подчертае разнообразието на Виена. Освен концерти и театрални представления в програмата са включени и тематични екскурзии из австрийската столица. Стъпките на много гениални композитори са отеквали по улиците ѝ, а велики музиканти и днес гастролират на престижните сцени на всепризната столица на музиката. Но Виена от 80-те години на миналия век е и градът на Фалко – може би най-известната поп звезда на Австрия. Затова една от обиколките из града е посветена на именно на него.

Снимка © Helmut Prochart

Безспорно Виена е градът на музиката. Виена е Моцарт, Бетовен, Малер и Щраус. Хората идват във Виена, за да учат и да се докоснат до класическата музика или да я опознаят по-добре. Никой друг град в света няма толкова много музикални традиции. „Ние сме Виена“ иска да продължи тази традиция и в същото време да създаде своя собствена. Организаторите на фестивала искат да направят класическата музика достъпна, да я пренесат от концертните зали при обикновените хора. За това помага дългогодишното сътрудничество с музиканти от Виенския симфоничен оркестър и с преподавателите и студентите от Виенския университет за музика и изкуство (MUK).

Програма на фестивала

Сподели публикацията