Доматена ферма е сред най-посещаваните атракции в Исландия
Доматена ферма е сред най-посещаваните атракции в Исландия
Slide
Slide
Slide
Slide

Рейкявик. Исландия е страна, която е с площ почти колкото България и е известна със своята чудна природа, която е пълна с гейзери, водопади, ледници и черни плажове, а редом до най-посещаваните туристически забележителности се нарежда и доматената ферма на семейство Фридхаймар.

Семейство Фридхаймар

Над 100 хиляди туристи ежегодно посещават доматената оранжерия, която е неофициална спирка от т.нар. „Златен кръг“. Това е маршрут, намиращ се в Югозападната част на страната, който отвежда туристите до три от големите забележителности на Исландия – водопада Гълфос, националния парк Тингветлир и до гейзера Гейсир в долината Хаукадалур. Годишната продукция на доматената оранжерия е 700 тона.

Фермата е основана през далечната 1946 г., но 1995 г. попада в ръцете на семейство Фридхаймар, което има 5 деца. Златният момент за предприемачите настъпва, когато известните сестри Кортни и Ким Кардашия посещават това място, впечатляват се и дават гласност чрез своето шоу.

В София откриват специален парк, който ще предложи светлинна зимна атракция на посетителите си

Геотермалната вода на Исландия създава достатъчно електричество за отопление, а в този случай тя е използвана и за целогодишно осветление на доматените насаждения. Вместо почва се използва вулканична хранителна среда, а стотици земни пчели, внесени от Холандия, се грижат за опрашването.


Между доматите домакините са направили интересен ресторант. Той пълен с туристи, които извиват дълги опашки, за да опитат от емблематичната вкусна доматена супа, поднесена с прясно изпечен домашен хляб.

Туристите вече могат да събират дигитални печати при посещенията си на 100-те национални туристически обекта

Пресен и вкусен е хлябът, който се предлага за гостите на ресторанта във фермата на Фридхаймар

В кухнята на оранжерията домакините отиват и за останалата част от менюто, което включва доматен сладолед, доматено капучино, доматена бира, доматен чийзкейк и всякакви други иновативни и интересни предложения.

Известната доматена супа на фермата

„На това място исландците представят успешен пример за устойчив бизнес и как може да се съчетае селското стопанство с туризма. Богатството на Исландия е водата. Ако отгоре земята е замръзнала, студено е и земята нищо не ражда, тук в по-големия си процент е абсолютно корозирала, то богатството е отдолу, под тази почва има горещата термална вода. Благодарение на тази геотермална вода в Исландия има невероятни условия за отглеждане на зеленчуци, които не могат да виреят навън. Местните предприемачи правят оранжерии, впрягат силата на горещата вода с невероятни модерни системи и произвеждат електричество за топлина и осветление във фермите. Тук има няколко вида домати – от чери домати до големи, сочни и вкусни екземпляри. В ресторанта, в оранжерията – между доматените насаждения, посетителите имат шанса да видят красотата на богатата реколта“, споделя пред Bgtourism.bg Росица Христова, която разкрива това уникално място на българските туристи, които посещават Исландия чрез програмата на Екзотик Холидей.

Днес прясната храна – не толкова от фермата до масата, колкото от растението до чинията – и уникалната околна среда карат все повече и повече посетители да направят едночасовото пътуване от Рейкявик до оранжерията на семейство Фридхаймар.

Снимки Руслан ЙОРДАНОВ

Преоткрийте чудото Исландия и красивите туристически забележителности на острова чрез Екзотик Холидей – още информация в сайта на туроператора или на телефон 0700 15 500

Сподели публикацията