Шарена палитра от кулинарни иновации ще представят студентите от Институт по кулинарни изкуства
Шарена палитра от кулинарни иновации ще представят студентите от Институт по кулинарни изкуства

Варна. Предстои поредното издание на “Food Innovation Exhibition”, уникалното кулинарно изложение, в което главни действащи шеф-готвачи са студентите от Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт, Варна. Като част от дисциплината „Иновации и креативност в кулинарните изкуства“, студентите от специалностите „Гастрономия и кулинарни изкуства“ и „Хотелиерство и кулинарни изкуства“ трябва да създадат свои собствени иновативни продукти, както и да разработят тяхното внедряване в реални условия.

Продуктите трябва да са уникални, не съществуващи за дадения пазар, а също така и да предлагат ново преживяване за всички сетива. Преди всичко, обаче, задачата на студентите е да преминат през целия цикъл от зараждането на една иновативна идея, през планирането и реализирането и, до въвеждане на оперативно производство и позиционирането й като готов продукт на пазара. По този начин студентите имат възможност да използват всички придобити знания и умения от обучението си в университета и да демонстрират, че са готови да успеят и в реални условия.

Авиокомпанията Ryanair ще лети до 5 дестинации от Варна, от 26 март започват полетите между морската ни столица и София

На 25 януари 2023 г. – от 13 часа, ще се проведе практическият елемент от изпита на студентите. Те ще подготвят собствени щандове, на които да предложат своите иновативни продукти пред гости и преподавателите по дисциплината –  шеф Хю Бутен – Директор на Институт по кулинарни изкуства, доц. д-р Мая Иванова – ръководител на Катедра „Туризъм“ и ас. Ирина Петкова – програмен директор на програмата „Culinary Arts Management” за стратегическия академичен партньор на ВУМ, Cardiff Metropolitan University. В оценяването ще се включат и външни оценители – професионалисти от кулинарния сектор.

Тази година има специално участие на „Метро Академия“, които ще наградят най-сполучливата идея с ваучер за 1000 лв. Техни представители ще дойдат на място да опитат и оценят предложените продукти.

Някои от иновативните идеи тази година са Чипс от лаваш, Лютеница с ягоди, Еротични близалки, Горчица с български вкус, Прясна паста с чубрица, Баклава с шоколад и патладжан, Гозба дип, Бонбони с ракия и много други.

Община Варна е посрещнала 896 207 туристи през 2022 г.

Обучението в Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт е изключително практически-ориентирано и се характеризира с иновативност, изследователски елементи и нетрадиционен подход към кулинарните изкуства. Наред с академичните знания, студентите започват да трупат значителни практически умения още от началото на обучението си, което ги подготвя за реална работна среда и спомага за професионалното им и творческо развитие.

Практическата подготовка на студентите се реализира в различни направления, с цел запознаването им с целия спектър от дейности в сферата на гостоприемството и кулинарните изкуства. Под ръководството на техните шеф-инструктори, всеки семестър студентите планират и организират повече от 30 тематични събития, по време на които реални клиенти резервират места в специално оборудвания учебен ресторант. В рамките на обучението си студентите получават възможност да участват и в редица външни за образователната институция събития – изложения, панаири, благотворителни събития, кулинарни демонстрации, състезания и други, както в България, така и в чужбина.

Безспорно, едно от най-важните предимства на обучението в Институт по кулинарни изкуства е възможността студентите да проведат до 12 месеца практически стаж в чужбина и да бъдат част от екипа на някои от най-добрите ресторанти в света. Университетът партнира с повече от 80 висококатегорийни ресторанта, включително такива със звезди „Мишлен“ в Европа, за да предложи най-добрите възможности за практика на студентите и да ги фокусира върху всеки детайл от реалното функциониране на ресторантьорския и кетъринг бизнес, формирайки у тях ценностите и уменията, които се изискват от бъдещите предприемачи и лидери в хранителната индустрия.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE