Slide
Slide

Очакванията са за възстановяване на британския пазар за 2023 г. и ръст от 30% – за 2024 г.

София. В първия ден на изложението в Лондон министърът на туризма Илин Димитров проведе над 10 срещи на високо ниво с водещи представители на туристическия бранш, като част от наситената му програма. Във фокуса на срещите бяха разговори с авиокомпании и водещи туропeратори на Острова, като Флайнас, Джет ту Холидей, Фрапорт и Луфтханза груп.

В разговора с Флайнас министърът увери, че България се стреми да стъпи на нови пазари като Саудитска Арабия чрез промоция на дестинацията и възможностите за туризъм. В отговор представителите на компанията увериха, че те искат да се утвърдят на българския пазар и имат конкретен интерес към страната ни, която по думите им има всичко – планина, море, културно-исторически обекти и много други възможности за туризъм. Особен интерес проявяват към минералните води – богат ресурс, в който се крие голям потенциал. Припомняме, че в края на октомври между София и Рияд беше подписан меморандум за сътрудничество в туризма, както и за първи път бе подписана спогодба в областта на транспорта, с която бе даден старт за нови полети. Между България и Кралство Саудитска Арабия има и работна група за визите.

България и Турция засилват сътрудничество си в туристическия сектор

Близо 30% ръст на британските туристи на пазар България се очаква за 2024 г., като през следващата година ще са достигнати нивата отпреди пандемията. Това съобщи туроператор номер две на британския пазар „Джет ту холидей“ на среща с българския министър на туризма. Компанията вече има 64 000 места, резервирани за България за 2024 г. Беше съобщено, че според очакванията те ще удвоят флота си за две години. Бяха обсъдени редица маркетингови дейности в посока привличане на британски туристи и възстановяване на този пазар. Министър Димитров насърчи семейните пътувания от Великобритания, като увери, че страната ни предлага чудесни условия за такъв тип почивка. Изпратеното писмо от страна на Министерството на туризма до Европейската комисия за възстановяване на субсидията от 35 евро на седалка по подобие на мярката, която изтече и оказа съществена подкрепа на туроператорите по време на пандемията, също беше обект на разговорите.

Нова рубрика в Bgtourism.bg разкрива възможностите и готовността на Катар за световното първенство по футбол

На българския щанд министър Димитров проведе работна среща и с представителите на английската организация на туроператорите – ABTA, на която те представиха дейността си и бяха обсъдени рекламни активности между професионалната организация и българските туроператори, както и как държавата може да улесни и съдейства на този процеса на комуникация. Асоциацията на британските туроператори и травъл агенти има над 4 300 членове, които осигуряват широко покритие на услуги в сферата на пътуванията за бизнес и ваканция.

По данни от ГКПП за периода януари – август 2022 г., България е посетена от 252 266 туристи, което е ръст от 8,5 пъти, спрямо периода януари – август 2021 г. Равнището на възстановяване на туристопотока от Великобритания е около 70%, при положение, че периодът януари – август 2019 г. се приеме за 100%.

За сравнение, през миналата 2021 г. общият брой посещения на британски туристи в места за настаняване и в собствени имоти е около 30 хил. за същия период, януари – август 2021 г., което е спад от 62%.

Водещи дестинации за британски туристи са столицата, общините Несебър, Варна и Пловдив.

През 2020 г. са отчетени над 90 хил. посещения на британски туристи и спад 81%. Не всички британски туристи са пренощували в местата за настаняване, като част от тях са нощували в собствени имоти, особено в Банско и по Черноморието.

Шефът на световния снукър посети щанда на България в Лондон, ще агитира повече британци да дойдат у нас

По време на международното туристическо изложение World Travel Market в Лондон председателят на световната асоциация по професионален билярд и снукър Джейсън Фъргюсън посети щанда на България. Той бе приветстван от министъра на туризма д-р Илин Димитров. Двамата обсъдиха възможностите за спорт и туризъм в едно. Сред темите на разговор бе европейското първенство по снукър, което ще се проведе от 4 до 17 юни 2023 г. в к. к. Албена. Двамата обсъдиха и възможността страната ни да се върне на картата на световния снукър с домакинство на голям ранкинг турнир, който ще бъде имиджов за страната ни.

В първия ден от визитата си министър Димитров даде и специално интервю за световната медия „Евронюз“, в което основна тема беше възстановяването на България от кризите. Той коментира също визията за модерния туризъм и политиките за развитие – особено през призмата на климатичните промени.

Сподели публикацията