Министър Димитров проведе работна среща с Мехмет Ерсой, министър на културата и туризма на Турция

Лондон. Министърът на туризма Илин Димитров и Мехмет Ерсой, министър на културата и туризма на Турция, обсъдиха възможността за създаването на общ Балкански туристически продукт, насочен към трети и далечни пазари на съвместна работна среща. Те разговаряха в Лондон по време на международното туристическо изложение World Travel Market /WTM/ в британската столица. Двамата обсъдиха възможностите за по-интензивни контакти между представителите на бизнеса.

Илин Димитров и Мехмет Ерсой

Турция е приоритетен партньор на страната ни в сферата на туризма, трябва да засилим контактите между представителите на частния бизнес, тъй като страните ни не са реални конкуренти и само ще спечелят от трансгранично сътрудничество в туризма, коментира министър Димитров.
Двете страни се договориха да организират 4-а сесия на комитета по туризъм между ресорните министерства през 2023 в Турция. Имаме желание да дискутираме споразумения между големи български туристически браншови обединения и турските ТЮРСАБ, ТЮРОБ и др., което да е основа за съвместна реализация на различни инициативи за популяризиране на туризма, каза министърът.

Шефът на световния снукър посети щанда на България в Лондон, ще агитира повече британци да дойдат у нас

Сред акцентите в разговора бяха разработване на съвместни продукти за далечни пазари, базирани на нашето културно наследство и сътрудничеството на двете страни по Програмата Интеррег 2021-2027.

Турция е в топ 3 пазара за входящ и пазар номер 1 за изходящ туризъм. Статистиката показва, че през 2021 г. повече от 1,4 милиона български туристи са пътували до Турция. Същият брой ще бъде постигнат през 2022 г. по предварителни данни. През 2022 г. повече от 359 527 турски туристи са дошли в България, което е 59% ръст спрямо 2021 г.

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA