Slide
Slide

София. На онлайн среща с представители на зимните ски курорти в България министърът на туризма Стела Балтова представи Правилата за прилагане на противоепидемични мерки при извършване на туристическа дейност през зимен сезон 2021/2022 и обсъди подготвения Здравен протокол за зимния сезон. Предстои съгласуването му с Министерството на здравеопазването и до дни той ще бъде окончателно утвърден.

„Мерките за зимния туристически сезон са съобразени с въведените със заповедите на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, а ключовата цел на протокола е да осигури максимална защита на здравето на туристите през зимата“, бе категорична министър Балтова. Тя представи пред участниците основните мерки, които трябва да предприемат местата за настаняване, а именно носенето на маска от служители и посетители, регулиране и контрол на потока от гости в хотела, поставянето на информационни табели и др.

„Необходимо е да се спазват заповедите на министъра на здравеопазването и предписанията на съответната РЗИ“, поясни министър Балтова.

В протокола ясно са разписани и правилата за кабинкови въжени линии, седалкови лифтове и влекове. На този етап се предвижда сезонът да започне без изискването за представяне на зелен сертификат за достъп на туристите до ски съоръженията.

По време на срещата бяха представени и обсъдени практиките в чужди зимни туристически дестинации, както и процедурите в случай на корона вирусна инфекция при гост в мястото за настаняване.

От своя страна представителите на зимните ни курорти благодариха на министър Балтова и на нейния екип, че са се вслушали в техните идеи и препоръки. Те изразиха своите притеснения в контекста на пандемията, споделиха практики и увериха, че и тази година ще предприемат всички мерки и действия, които ще са в полза на здравето на туристите и които биха им позволили да работят без ограничения.

В рамките на срещата пред участниците бяха представени резултати от представително проучване за нагласите на българите спрямо предстоящия зимен сезон и намерението им за почивка. 74% от пълнолетното население на България оценява потенциала на зимния ни туризъм като добър – според близо милион и половина българи условията за настаняване, инфраструктурата и специализираните съоръжения, които се предлагат у нас, са „определено добри“, а според 2,7 милиона оценката е „по-скоро добри“. Малко над половината от запитаните – 54,6%, са на мнение, че българските зимни курорти отбелязват напредък и подобрение в предлаганите условия за туризъм.

В разгара на четвъртата COVID-вълна 730 хиляди пълнолетни българи (12,8%) заявяват, че планират поне едно туристическо пътуване или почивка през предстоящия зимен сезон 2021/22 г.

Изводите сочат също, че традиционно пътуването като „турист“ е в по-висока степен застъпено сред жителите на столицата и областните градове. Основните притеснения са свързани с финансовия фактор и с вируса на COVID-19 в сравнително близка степен.

Близо 5 на сто от българите имат нагласата да пътуват в чужбина, независимо от пандемичната обстановка, в която се намираме.

По отношение на продължителността и отделения бюджет за зимна почивка, за сезон 2021/22 намерението е средно за 6 дни ползване на туристическа услуга от някакъв тип при бюджет 1 330 лв. средно. Около 260 хиляди българи търсят почивки в рамките на 1000 лв., а малко над 70 хиляди се ориентират към бюджет над 2500 лв.

Най-голям потенциал за туристическия сектор към момента представляват хората на възраст между 18-44 год., които формират 80% от категорията на активно търсещите подходящи предложения. 37% от тях са в категорията с 2-3 хиляди лева месечен домакински доход.

Като цяло при планиране на почивката си, българинът се ръководи в голяма степен от преките си впечатления – 36% посочват като важен при избора фактор препоръка от близки и познати, а 34% се опират на преки, лични впечатления от конкретно място.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията