Цончо Ганев от “Възраждане” бе избран за председател на Комисията по туризъм в Народното събрание
Цончо Ганев от “Възраждане” бе избран за председател на Комисията по туризъм в Народното събрание
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Ваучерите за храна ще могат да бъдат използвани и при заплащане на туристически услуги на територията на България.

Предложението срещна подкрепата на всички политически сили в Народното събрание при второто четене на закона за актуализацията на бюджета.

217 от общо 220 депутати подкрепиха предложението.

Ваучерите за храна са признат разход за данъчни цели на фирмите. Te са освободени от облагане с данък върху доходите на работника/служителя и върху тези средства не се правят осигурителни вноски.

Мярката е сред ключовите инициативи на Министерство на туризма и цели да насърчи вътрешния туризъм и повиши приходите от туристическа дейност. С ваучери ще можем да плащаме за всички туристически услуги, описани в Закона за туризма.

В бюджет 2022 са предвидени 1,2 млрд. лв. за ваучери. Очакванията са около една пета от тези пари ще бъдат използвани за туристически услуги. Haд пoлoвин милиoн cлyжитeли пoлyчaвaт вayчepи зa xpaнa вceĸи мeceц. Следващата стъпка при въвеждането на мярката е сключване на договори с дружествата, предлагащи туристически услуги.

Сподели публикацията