Slide
Slide

Русе. След 30-годишно прекъсване възобновяват гражданските полети от Русе до София. Започна ремонт и обновяване на сградата на летището край русенското село Щръклево, съобщи Нова тв. Проведени са и преговори с превозвач. Собственик на авиобазата е общината в Русе, която влага средства, но очаква и помощ от държавата, за да може през пролетта на следващата година полетите да стартират.

Николай Братованов е адвокат, а Даниела Грозева – лекар. Професиите и на двамата налагат често пътуване до столицата.

„Работата на русенските адвокати изисква най-честите пътувания да бъдат до Велико Търново заради апелативните съдилища. Другите дестинации са върховните съдилища, които са в София. Често имаме и срещи с клиенти в столицата”, посочи Братованов.

Новото бижу на Истанбул започна да посреща туристи (снимки)

„90% от нашите семинари са в София. Когато трябва да се пътува дотам на мен ми е нужен един ден, за да стигна и да се върна”, обясни Грозева.

За всеки от тях, както и за голям процент от жителите на Русе и съседните области, въздушният транспорт би бил не само най-бърз, но и по-безопасен. Общината в Русе е собственик на летището от шест години. Въпреки, че аерогарата и пистата са запазени и се охраняват, се налага ремонт, както и прелицензиране на действащата летателна площадка. Сградата на летището ще запази автентичния си вид.

„Ще има някои подобрения. Тази година направихме покрива, тъй като имаше течове от него, ремонтирахме и санитарните помещения. Предстои анализ на състоянието на пистата, определяне на коефициента на товароносимостта на самата писта, който е много важен. Предстоят ремонти и запълване на бетонните блокове”, сподели зам.-кметът на Русе Димитър Недев. Очаква се през април-май летището да стартира своята работа. Линията ще се обслужва от самолет със 70 места. На този етап се планират два пъти седмично полети, като има възможност те да бъдат увеличени до 3 и повече пъти, ако има голям интерес. Пътуването между Русе и София по въздух ще бъде близо 40 минути.

Нагласите на русенци са да пътуват до столицата по-евтино, отколкото с автомобил. След ремонтите предстои да бъдат организирани и дейностите по контрол и охрана на летището и полетите. Необходимо е да се създадат екипи за обезопасяване, както и да се осигури пожарна и линейка в дните на полетите.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията