Slide
Slide

То е с капацитет от 150 млн. пътници годишно

В Истанбул беше открито ново летище, което ще се превърне в най-голямото в света. С това въздушният трафик през нашата страна ще се увеличи многократно, съобщи Нова телевизия.

Летището е построено с изключителната амбиция да обслужва над 200 милиона пътници годишно, което е два пъти повече от най-натоварения терминал в света в Атланта. Ще има 6 писти.

На него ще оперират над 100 авиокомпании, които ще осигуряват полети до 300 дестинации по цял свят.

Куполът на летището е в типичната за исляма архитектура, а площта на която се простира е рекордна. На церемонията в Истанбул присъстваха представители на 50 държави, сред които и българският премиер.

Летището е бижуто в кораната от мегапроекти на Ердоган, което трябва да превърне Истанбул в свързваща точка между Африка, Азия и Европа и „Търкиш еърлайнс” в авиационен гигант.

Ислямските мотиви не се изчерпват с грандиозната контролна кула под формата на лале, но и интериорът също е в турски дизайн, а пътниците могат да се възползват от мобилни приложения и изкуствен интелект.

Днешната церемония съвпада с националния празник – 95 години от основаването на модерната турска република. Откриването обаче е само символично. Засега е завършен първият етап от строежа на стойност 10, 5 млрд. евро. Грандиозният терминал в пълния му блясък трябва да е готов до 2028 година на цена от над 26 млрд. евро.

На терминала ще се помещава и най-големият в света безмитен търговски комплекс. Икономическият ефект – до 2025 година терминалът осигурява работа на 225 хиляди души, а приносът към турската икономика ще е почти 5 на сто от брутния вътрешен продукт. Новото летище налага промени и в българското въздушно пространство.

„Новото летище се намира на 35 километра северно от старото, което го приближава до нашата граница. Това от своя страна изисква самолетите, които кацат на новото летище да бъдат снижавани много по-ниско, отколкото до сега“, обясни заместник-директора на „Оперативна дейност” – РВД Иван Дясков.

Полетите над страната ни ще се увеличат с около 20%.

„Естествено, че това увеличаване на трафика ще се отрази и нашата страна чисто финансово – грубо казано, защото ще обслужваме повече самолети, за което естествено те ще си заплащат”, каза още Дясков.

Новото летище ще се казва Истанбул. До края на годината аеропорта Ататюрк ще престане да функционира, а неговите функции ще бъдат поети изцяло от новия терминал.

И докато Ердоган разкрива едно от най-дръзките си постижения, мнозина напомнят цената те да бъдат превърнати в реалност. Летището е известно вече като гробище, твърдят критиците. Властите отхвърлят медийните твърдения за стотици загинали при трескавото строителство, но признават 27 души, намерили смъртта си там.

Сподели публикацията