Slide
Slide

Анталия. Външният министър Мевлют Чавушоглу се срещна с руския външен министър Сергей Лавров. Срещата се проведе в центъра на турския туризм Белек, Анталия, съобщи TRT. Чавушоглу заяви, че при всяка възможност се срещат със Сергей Лавров и обсъждат двустранните отношения и регионалните въпроси. Той отбеляза, че с Лавров са разговаряли по много взаимните въпроси, които ще бъдат обсъждани на заседанието на високо равнище на Съвета за сътрудничество на Турция и Русия, на 8 април в Москва. Тогава, както вече BGtourism.BG съобщи, ще се включат и президентите на двете държави – Путин и Ердоган.

„Целта на днешната ни среща, беше насочена за подготовка на дневния ред на срещата на върха. Наред с търговията, енергетиката, културата и туризма обсъдихме широк кръг от въпроси, които ще бъдат дискутирани от нашите лидери и министри“, заяви Чавушоглу

Министърът на външните работи на южната ни съседка съобщи, че президентът на Русия Владимир Путин е подписал документа, който предвижда облекчението на визовия режим между Турция и Русия и по-частично за притежателите на служебен паспорт и за шофьорите на тир камиони.

Мевлют Чавушоглу посочи, че са укрепили не само двустранните отношения с Русия, но и регионалното сътрудничество.

Той коментира и законопроекта представен на Сената на САЩ, който препоръчва да не се дават изтребители F-35 на Турция, заради доставките на руските противовъздушни системи C-400.

„По принцип не е правилно и е нарушение на международното право, трета страна да взима обратно решение, поради постигнато споразумение между други две страни. Целият свят трябва да види, че подходът: „Аз така желая и така ще бъде“ е много погрешен. Ние сме ангажирани към тази сделка и няма нищо подобно, за продаването им на трета страна. Ние ги купуваме за собствените си нужди.“

Сергей Лавров каза, че наред с въпросите на културата и туризма, са обсъдили сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната, също така и сирийския въпрос. В речта си Лавров, коментира решението на САЩ във връзка с Голанските възвишения, като каза, че въпросът има връзка с изборите в Израел, но има и друго измерение, което е съзнателна демонстрация на „Аз мога всичко за си позволя.“ „Това решение е в нарушение на нормите и принципите на международното право.“- каза Лавров.

Сподели публикацията