Slide
Slide

Варна. Студенти от магистърската програма „Международен туризъм“ на Висше училище по мениджмънт, заедно със свои колеги от Великобритания, Китай, Индия, Пакистан, Франция, Виетнам и Гърция, проведоха учебно пътуване с цел „работа на терен“ в кипърското курортно село Друсия, близо до крайбрежния град Пафос.

Посещението е част от учебния план на магистрите, които имаха за задача да се запознаят отблизо с потенциала и туристическите ресурси на региона и да анализират възможностите за ускоряване на развитието му като туристическа дестинация. Освен посещения на исторически паметници, туристически и културни забележителности, традиционни за региона таверни, винарни изби и други обекти, в програмата на студентите бяха включени и срещи и разговори с представители на местните власти, различни организации, насърчаващи развитието на еко туризма, както и местни жители и предприемачи.

В резултат, те не само добиха необходимата информация и лични впечатления за тяхното научно изследване, но и получиха много нови знания за опазването на околната среда и разумното използване на природните ресурси, както и за положителните резултати от развитието на туризма за подобряване на условията на живот в социално и икономически необлагодетелстваните общности и региони.

През последния ден от престоя си, студентите представиха индивидуални презентации за придобитите впечатления и направените проучвания и изводи за състоянието на туризма и гостоприемството в региона. Следващата им задача е да изготвят задълбочен анализ и проект за развитие на туризма в Друсия, заедно с препоръки и предложения за осъществяването му. Местните власти в кипърския курорт очакват с нетърпение резултатите от изследването на нашите студенти – това стана ясно по време на радушното изпращане на групата до летището.

След завръщането си, някои от участниците споделиха своите емоции, впечатления и нови знания:

„Кипър – страната на морето, слънцето и пясъка. Поласкана съм, че имах възможността да бъда част от това пътуване. Като част от обучението ни в магистърската програма по международен туризъм, имахме възможността да посетим и изучим забележителностите на Южен Кипър, да опознаем хотелския и туристическия сектор. Задачата ни беше да откриваме проблеми и даваме предложения за разрешаването им, въз основа на това, което сме открили, с цел подобряване на туризма в региона.

Бих искала да използвам възможността да благодаря на нашия преподавател – Ас.  Ирена Ербаканова, както и на Висше училище по мениджмънт, че организираха това невероятно пътуване.“

Шелин Гуенгуе, Зимбабве

„Трябва да кажа, че съм изключително приятно изненадана от организацията и програмата на пътуването. Бяхме ситуирани в село Друсия, където единственото функциониращо място за настаняване беше нашият хотел. Но в групата имаше студенти от толкова много държави, представлявайки толкова различни култури, че това място ни сближи и ни даде възможност да усетим и изживеем красотата и богатството на междукултурния обмен и комуникация.“

Елица Желязкова, България

„По време на всяко обучение, особено в сферата на хотелския мениджмънт, изключително значение има практическата част – трупането на опит и по-дълбокото изучаване на други, различни култури – това бе и една от целите на пътуването ни до Кипър. Придобихме много нови умения, открихме и изследвахме нови дестинации, имахме възможността да натрупаме знания, работейки с хора от различни култури, спазвахме крайни срокове по проекти, създадохме нови приятелства и разбира се, насладихме се на това приключение, което университетът ни ни осигури.“

Ксения Бутрова, Украйна

„Кипър – мястото, където е родена богинята на любовта. Най-красивото място, което съм посещавал, като част от обучението ми. Най-хубавата част бе възможността за работа със студенти от други университети. Посетихме много и различни места, автентичността на част от които ни накара да усетим и бъдем част от кипърските традиции.“

Манджиндер Синг, Индия

“Като част от модула „Туризъм и изследване на забележителности“, имах възможността да посетя Кипър – един красив остров, където се запознах с гостоприемните местни жители, опитах вкусна храна със специфични подправки. Благодарение на това пътуване, научих много нови неща, които можех да видя само със собствените си очи и да изпитам със сърцето си, неща, които не бих открила в никоя книга, неща, изискващи да бъдат чути, видяни, усетени и възприети лично.”

Ви Труонг, Виетнам

Сподели публикацията