Рим, снимка Паулина Пимперова
Slide
Slide

София. От 1-ви февруари 2022 г. властите в Италианската република облекчават изискванията за влизането в страната, съобщават от Министерството на външните работи. Пътуващите от Република България до Италия вече ще е необходимо да представят само един от следните документи:

• валиден зелен COVID сертификат за завършен ваксинационен цикъл (с изминали 14 дни от получаването на последната доза);
• сертификат за преболедуване, валиден след изтичане на карантинния период, валиден 6 /шест/ месеца от оздравяването;
• отрицателен PCR тест (направен до 48 часа преди влизане в страната) или бърз антигенен тест (направен до 24 часа преди влизане в страната).

При непредставяне на поне един от гореизброените документи, лицето подлежи на 5-дневна карантина и тест след изтичането ѝ.
Остава задължително и извършването на предварителна онлайн регистрация на пътника (Passenger Locator Form). Електронният формуляр може да бъде попълнен на следния адрес: https://app.euplf.eu.
Продължават да са валидни и досега важащите правила за представяне на „подсилен зелен сертификат“ за заведения, градски транспорт и др.

От 1 февруари: Облекчават се мерките за влизане в България (заповед)

Припомняме на нашите сънародници, че от 1-ви февруари 2022 г. италианските власти променят срока на валидност на сертификатите за завършен ваксинационен курс/поставена бустерна доза срещу COVID-19.

Дигиталният COVID-19 сертификат за ваксинация вече ще бъде валиден документ за пътуване до Италия в рамките на 6 месеца след завършването на ваксинационния курс (поставянето на последната доза при еднодозовите или двудозовите ваксини) или 6 месеца след поставянето на бустерната доза. Признатите от властите в Италия ваксини са следните:
– Comirnaty di Pfizer-BioNtech
– Moderna
– Vaxzevria
– Janssen (Johnson & Johnson)
– ваксини, поставени в чужбина, признати от италианското законодателство /ваксини, за които титулярят на разрешението за търговия е същият като в Европейския съюз; Covishield (Serum Institute of India), произведена по лиценз на AstraZeneca; R-CoVI (R-Pharm), произведена по лиценз на AstraZeneca; Covid-19 vaccine-recombinant (Fiocruz), произведени по лиценз на AstraZeneca/.

Българската авиокомпания GullivAir внася красота и елегантност в небето

При нужда от съдействие българските граждани в Италианската република могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Рим на следните телефонни номера: +39 06 322 4640, +39 06 322 4643 , както и на мобилен телефонен номер в извънработно време: +39 349 492 7764. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: consul@bulemb.it.
Консулско съдействие може да получите и от Генералното консулство на Република България в Милано на следните телефонни номера: 0039 3756596458, 00390284942941, както и на имейл адрес: Consulate.Milan@mfa.bg.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.
Препоръчваме на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката „Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

Сподели публикацията