Slide
Slide

Варна. Обектът, който ще бъде изграден на мястото на т.нар. дупка в центъра на Варна, трябва да получи широко обшествено одобрение. Също така той трябва да има конкретни параметри и в никакъв случай да не се пренебрегва частната инициатива при финансирането. Това сподели за Радио Варна архитект доцент Станчо Веков. Според него трябва да се заложи на културните особености на мястото, както и да се преодолеят архитектурните различия в района.

По тази тема преди дни се проведе среща, която събра експерти в Дома на архитекта. Там арх. Бузев представи идеята на община Варна за решението как да изглежда това възлово за града място. Според него археологическите останки и тяхната експонация ще са съществен елемент.  Освен това ще има и подземен паркинг на това място – идея, която не е приета еднозначно от аудиторията.

Обявяването на конкурс ще реши проблема с „дупката”. И то конкурс международен, в което Варна вече има опит, посочи арх. Веков.  И понеже е особено важно как ще бъде подготвено заданието за конкурса, на тази среща бяха събрани мнения и идеи от специалистите.

Практиката показва, че когато концепцията на заданието надхвърля локалните рамки, тогава има резултат, обобщи Веков.

За да бъде професионален крайният продукт е необходимо да има обсъждане и то не само в  гилдията. Иска се широка обществена платформа, защото всеки варненец е заинтересован какво ще има там и има свое мнение. Така всички  мнения ще бъдат синтезирани, ще се стигне до едно, по което трябва да има консеснсус. Само така може да се разчита, че цялото гражданство на Варна ще приеме този обект като свой и като част от нещо, в което участва. БНР

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията