Slide
Slide

Нова Зеландия. Основателят на новозеландската инвестиционна компания Perpetual Guardian Андрю Барнс подари на своите близо 250 служители за Коледа четиридневна работна седмица. През март тази година той и ръководството на фирмата започнали тест, с който през ноември достигнали до извода, че работниците давали по-добри резултати при 4-дневна работна седмица.
Служителите ще запазят заплащането си и всички договорени условия, които са имали при 5-дневната седмица. Различни вариации на същата тема съществуват в различни бизнеси в Швеция, Япония, Франция, САЩ и Обединеното кралство, но са на принципа „какво губим, когато печелим“, т.е. за сметка на нещо друго, примерно по-кратък годишен отпуск. На 4-дневна работна седмица в момента са много компании по българското Черноморие, но с цел намаляване на загубата заради ниската заетост или запазване на персонала. Тази практика съществува вече няколко години, но основно удря по джоба работника.
Експериментът в Perpetual Guardian е бил проследен от изследователски екип от университета в Оукланд в Нова Зеландия. Резултатът бил еднозначен – мотивирани от възможността да да се справят по-добре със задълженията си вкъщи и да организират свободното си време по разнообразни начини, служителите увеличили производителността си с 20 на сто.
Този ефект като че ли е стандартен – същото нарастване е постигнато и от ортопедите в клиника в Швеция, и от служителите в администрацията на щата Юта в САЩ, когато също преминали на четиридневна работна седмица. В Юта обаче отменили промяната, защото жителите на щата настояли да продължат да получават услуги и в петък.
Решението на новозеландската компания е важно и заради факта, че при други подобни опити преди нея впоследствие е настъпвал провал. Андрю Барнс обаче е ентусиазиран. Той самият инициирал експеримента, след като видял данните от изследвания каква част от работното време се губи в разсейване. Резултатът напълно го убедил, че това, което трябва да се изисква, е задачите да се изпълнят качествено и в срок, а не просто престояване осем часа на работното място. Ресорният министър по отношенията на работното място в Нова Зеландия описа опита от четиридневната работна седмица като „много интересен“ и заяви, че е готов да работи с фирми, които проучват нови модели за съвременния офис. Новозеландски учени са установили, че през ноември миналата година малко над половината от персонала (54%) са смятали, че могат да балансират работата и домашните си задължения, а след експеримента този брой достигнал 78%. Нивата на стрес на персонала са намалели със седем процента по време на опита, а стимулирането, ангажираността и чувството за овластяване на работното място се подобряват значително, като общото удовлетворение от живота нараства с пет процента.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията