Шеф подари на служителите си вече да работят по 4 дни седмично
Шеф подари на служителите си вече да работят по 4 дни седмично
Slide
Slide
Slide
Slide

Нова Зеландия. Основателят на новозеландската инвестиционна компания Perpetual Guardian Андрю Барнс подари на своите близо 250 служители за Коледа четиридневна работна седмица. През март тази година той и ръководството на фирмата започнали тест, с който през ноември достигнали до извода, че работниците давали по-добри резултати при 4-дневна работна седмица.
Служителите ще запазят заплащането си и всички договорени условия, които са имали при 5-дневната седмица. Различни вариации на същата тема съществуват в различни бизнеси в Швеция, Япония, Франция, САЩ и Обединеното кралство, но са на принципа “какво губим, когато печелим”, т.е. за сметка на нещо друго, примерно по-кратък годишен отпуск. На 4-дневна работна седмица в момента са много компании по българското Черноморие, но с цел намаляване на загубата заради ниската заетост или запазване на персонала. Тази практика съществува вече няколко години, но основно удря по джоба работника.
Експериментът в Perpetual Guardian е бил проследен от изследователски екип от университета в Оукланд в Нова Зеландия. Резултатът бил еднозначен – мотивирани от възможността да да се справят по-добре със задълженията си вкъщи и да организират свободното си време по разнообразни начини, служителите увеличили производителността си с 20 на сто.
Този ефект като че ли е стандартен – същото нарастване е постигнато и от ортопедите в клиника в Швеция, и от служителите в администрацията на щата Юта в САЩ, когато също преминали на четиридневна работна седмица. В Юта обаче отменили промяната, защото жителите на щата настояли да продължат да получават услуги и в петък.
Решението на новозеландската компания е важно и заради факта, че при други подобни опити преди нея впоследствие е настъпвал провал. Андрю Барнс обаче е ентусиазиран. Той самият инициирал експеримента, след като видял данните от изследвания каква част от работното време се губи в разсейване. Резултатът напълно го убедил, че това, което трябва да се изисква, е задачите да се изпълнят качествено и в срок, а не просто престояване осем часа на работното място. Ресорният министър по отношенията на работното място в Нова Зеландия описа опита от четиридневната работна седмица като „много интересен“ и заяви, че е готов да работи с фирми, които проучват нови модели за съвременния офис. Новозеландски учени са установили, че през ноември миналата година малко над половината от персонала (54%) са смятали, че могат да балансират работата и домашните си задължения, а след експеримента този брой достигнал 78%. Нивата на стрес на персонала са намалели със седем процента по време на опита, а стимулирането, ангажираността и чувството за овластяване на работното място се подобряват значително, като общото удовлетворение от живота нараства с пет процента.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията