Slide
Slide

Сапарева баня. Община Сапарева баня, в партньорство със Столична община и Археологически музей – град Сандански, започва реализирането на дългоочаквания проект “Древен град Германея”. Пред стотици ученици от местното школо и пред широката общественост днес бе представен официално и самият проект. Повече информация за него даде археологът д-р Светла Петрова, която презентира накратно историческото минало и развитие на древния град Германея.

Д-р Светла Петрова обясни, че проектът включва преместване на гробницата, създаване на археологическа експозиция в самостоятелна сграда в близост до емблемата на общината – Гейзера, консервация, реставрация, експониране и социализация на Източна порта. Включва и големия култов комплекс, който събира в себе си две основни религии – езическата и християнската. Включва и създаване на един комплекс от няколко сгради в национален стил, характерен за отделни географски области, с които се представят съответно и занаятите. “Така ще се създаде една занаятчийска чаршия – улица, където ще се възродят старите занаяти. Ще се създаде и една етнографска експозиция, която показва бита и културата на региона на Горно Дупнишко поле”, обясни археологът. Д-р Петрова посочи, че през ноември 2020 г. е открита гробницата, към настоящия момент започва реализирането на проекта и тепърва ще се мести гробницата, заради неговата мащабност, цялостното завършване на проекта ще отнеме няколко години.

Бутиковите СПА хотели „103 градуса“ и „103 Алпин“ обявиха атрактивни предложения за посрещане на Коледа и Нова година

Сред присъстващите на събитието в Сапарева баня бяха: областният управител инж. Александър Пандурски, зам.-министърът на туризма Мариела Модева, домакините в лицето на кмета Калин Гелев и председателя на ОбС Васил Маргин, зам.-кметът Емилия Елчинова, Лава Коцева – директор на 75 ОУ “Тодор Каблешков” – гр. София, общински съветници и бившият народен представител Радослава Чеканска.

Инж. Александър Пандурски поздрави всички, ангажирани с проекта и обърна внимание, че Сапарева баня е “двигател” на туризма в региона. “Областта ни има забележителни дадености и прекрасна история, която започна от дълбока древност – както Германия тук, така и древен Велбъжд, и Рилският древен град Стоби. Трябва да ги съберем заедно, с общи усилия, за да ги превърнем в една нова туристическа атракция.”

Нов бутиков хотел „103 View“ отваря врати в Паничище

Зам.-министърът на туризма Мариела Модева поздрави за идеята и усилията да се реализира такъв проект. “Сапарева баня е едно знаково селище – тук има уникално съчетание на природни дадености, на минерална вода със специфични характеристики, на културно наследство, а всичко това е предпоставка за реализирането на т.нар. “специализирани форми на туризъм”. Като представител на Министерство на туризма бих искала да заявя нашия ангажимент да подкрепим този проект от гледна точка на неговата значимост за туризма, за да може всички онези чужди и български туристи, които идват тук, да открият за себе си това уникално място и да станат посланици на България.”

За развитието на идеята, прерастнала в проект, разказа и кметът Калин Гелев: “С реализирането на проекта ще покажем културно-историческото наследство на нашата община. Надявам се всички вие, а най-вече нашите деца и ученици, да бъдете посланици на древната красота на община Сапарева баня. Посланици на това какво е представлявала Източната порта и гробницата, открита съвсем скоро от г-жа Светла Петрова. Това е и родното място на едни велик пълководец – Велизарий. Балнеоложкият, СПА и планинският туризъм вървят добре, но нещото, което липсва на нашата община, е историческият и културният туризъм. Няма как да не сме горди, че сме наследници на тази история, затова вложихме големи усилия, време и средства да осъществим този проект.”

Сподели публикацията