Албания
Slide
Slide

Тирана. Министърът на финансите и икономиката в Албания Делина Ибрахимай обяви, че правителството гледа на туризма като на стратегически сектор и поради тази причина през последните години се засилва вниманието и инвестициите в този сектор, особено в инфраструктурата. Министърът участва в среща, която се съсредоточи върху резултатите от летния туристически сезон, съобщиха БТА и албанската агенция АТА. Присъстваха също министър-председателят Еди Рама и министърът на туризма и околната среда Мирела Кумбаро.

Министър Ибрахимай гарантира, че подкрепата за туристическия сектор ще продължи и през следващите години, като изрази увереността си, че секторът има много неизползван потенциал.

„Само през 2021 г. приносът на туристическия сектор към БВП на страната е 7,5%, а ако се броят секторите, които косвено допринасят за туризма, този принос достига до 17,5% от БВП. През 2022 г. само за периода юни-август се наблюдава увеличение на оборота на сектора с 30% и увеличение на заетостта с 4% спрямо предходната година, което показва положително развитие, увеличение на броя на фирмите, на броя на нощувките, увеличение на капацитета и на използването на туристически капацитет “, каза Ибрахимай.

Министър Ибрахимай подчерта факта, че за сектора на туризма правителството е въвело фискални стимули за насърчаване на инвестициите.

„Всички 4- и 5-звездни хотели са освободени от облагане. ДДС е намален на 6 на сто за всички обекти за настаняване, а при 4- и 5-звездните хотели е намален ДДС за ресторантите“, каза тя.

„Опитахме се да насърчим инвестициите в този сектор чрез нашите фискални политики и чрез закона за стратегическите инвестиции въведохме някои допълнителни стимули, свързани с данъка върху инфраструктурата за строежите в този сектор. Ще продължим да подкрепяме туристическия сектор, защото ние твърдо вярваме, че има много неизползван потенциал. Според прогнозите на международните институции в областта на туризма, в целия свят този сектор ще расте с 5,8% на годишна база до 2030 г. “, каза Ибрахимай.

Сподели публикацията