Slide
Slide

Атина. “Устойчивостта трябва да бъде в челните редици на всяко ново развитие на недвижими имоти. И още повече в развитието на хотелиерството”, заяви арх. Ивайло Лефтеров – директор „Развитие“ на Svart, по време на международния туристически форум IDEEA в Атина. Той бе сред участниците в панела “Устойчиво хотелско развитие на недвижими имоти – водене към промяната”.

“Мисленето, че проектирането и изграждането по устойчив начин е изключително експанзивно, е мит, който трябва да забравим. Разходите за изграждане на модерни устойчиви технологии и материали са само национално по-скъпи, ако не дори по-евтини в днешната икономика”, добави той.

Живко Иванов на форума IDEEA: Градският туризъм се възстановява по-бързо, големите липсващи са груповите настанявания и азиатските пазари

Арх. Лефтеров посочи, че дългосрочните спестявания на енергия и жизнения цикъл са високи с до 60% на спестявания след пускане в експлоатация.

Арх. Ивайло Лефтеров и Живко Иванов

“Но за да се справим с емисиите на зелени газове и следата, която остава след гостите и производителността ни, трябва да разгледаме пълната картина от хранителните отпадъци, спестяването на водата и изчисленията. Способността да наблюдаваш и увладееш отделянето на въглерод от хранителни отпадъци, спа центрове, кухненска топлина и изчисление на данни и компенсиране на местно ниво чрез преобразуване на вторични продукти като торове, храна за рибовъдство и т.н., както и монетизиране на въглеродни кредити за компенсиране на цялото пътуване на гостите, аз го наричам „пътуване без вина“. Но вероятно най-важното е обучението на потребителите, за да разберат важността на промяната и напредващата интеграция на начина на живот.“, каза още Лефтеров.

Сподели публикацията