Балчик. Университетска ботаническа градина – Балчик откри изложба „160 години от рождението на царица Елеонора Българска“. Експозицията, подредена в Божествена градина, е с архивни фотографии, предоставени от Държавна агенция „Архиви“.

Изложбата показва живота на царица Елеонора след пристигането ѝ в България, сватбата ѝ с цар Фердинанд I и делото ѝ в България като благородна дама. За деветте години на своето царуване, тя се посвещава на опознаване на българската култура, възстановяване на църквата в Бояна и на благотворителност.

Създава детски санаториум, основен дарител е на „Българския червен кръст“ и основател на женско дружество „Самарянка“. Участва като милосърдна сестра на фронтовете на войните за национално обединение от 1912 до 1917 г. и е единствената жена, носителка на военния орден „За храброст“ (IV степен). Наричана „Белият ангел с червения кръст“, след продължително боледуване умира в манастира „Св. Димитър“ край двореца „Евксиноград“.

Историята не е забравила благородното ѝ дело и ще продължава да разказва за царица Елеонора.

Изложбата е част от социалната дейност на Университетски ботанически градини, като звено на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, и е свързано с 65-годишнината от създаването на УБГ-Балчик като научно-образователна институция.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК