Slide
Slide
Ивайловград. Инженерингова поръчка за проектиране, Строително-монтажни работи (СМР) и консервационно-реставрационни работи на антична вила „Армира“ обяви Община Ивайловград. Прогнозната стойност на обекта е 6,3 млн. лв. без ДДС (или 7,6 млн. лв. с ДДС), предаде кореспондентът на Actualno.com. Дейностите по проекта са разделени на три обособени позиции.
Заложили сме една нова инициатива, която предвижда недовършената от десетилетия язовирна кула да бъде оборудвана с асансьор, а на върха ѝ да бъде разположена наблюдателна площадка с помещение за 3D проекция. Целта е туристите да получават информация къде какво на територията на нашата община и в съседните две държави – Гърция и Турция, може да бъде посетено. Предвиждаме изграждане на изцяло нов подземен информационен център. Говоря за информационен център, в който да има галерия, ресторанти и до тях да се стига чрез топла връзка чрез сегашния посетителски център“, каза по-рано в интервю за Actualno.com кметът на Ивайловград Диана Овчарова. Управата смята също така да се възстанови Римската баня, която не само може да се види, а и да се ползва. „Мисля, че ще е възможно да направим и стрелбището, което е близо до вилата, да се разхождат каляски, да има стрелби с лъкове. Идеята е да се върнем в онова време, в което да видим как са се практикували местните занаяти. Предвидени са съответно павилиони, където туристите могат да наблюдават работата на занаятчиите. Да опитат и кулинарни специалитети от онова време“, каза още Овчарова.


Първата е за проектиране, СМР и авторски надзор на вила „Армира“, археологическия комплекс западно от нея, посетителския център и околното пространство, на стойност почти 5 млн. лв. без ДДС. Втората касае наблюдателната кула и е за 585 хил. лв. без ДДС. Третата е изграждане на алея, разширяване на посетителски паркинг и обръщало за автобуси с прогнозна стойност 767 хил. лв. без ДДС. Археологическият обект е с обща площ от 22 511 кв.м. и е паметник на културата. Недовършената водонапорна кула е с площ от 10 489 кв.м. За осигуряването на допълнителен паркинг ще се използва имот с площ от 4923 квадрата. Като цяло, проектът цели благоустрояване на територията, консервация, реставрация, социализиране и експониране на археологическите обекти в нея – недвижима културна ценност от национално значение, а също така ремонт и реконструкция на съществуващия сграден фонд и неговата адаптация. Голямата част от финансирането е осигурено от ОП „Региони в растеж“ с проект „Развитие на туристически атракции“, а собственото участие на общината – до 1,5 млн. лв., се обезпечава чрез заем от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA