Slide
Slide

Варна. Как да се подобри транспортната схема до туристически обекти. Много интересните места по Черноморието са труднодостъпни или изцяло недостъпни с обществен транспорт. Много са и примерите за това. Лучия Илиева, председател на Клуб за устойчиво развитие на гражданското общество, коментира пред БНР:

“Това е проблем не само по Черноморието. Искам да ми ви кажа, че ситуацията е същата по цялата страна и край Дунав, и в много други интересни туристически места и обекти. Защото от край време в България туризмът не се свързва с транспорт. Вие няма да намерите никъде туристическо планиране, в което да фигурира транспортно планиране. У нас за мобилност почти не се говори, не се планира и това е големият проблем не само в туризма, но и в много други отрасли“.

В интервю за предаването “Преди всички“ по програма „Хоризонт“ тя коментира къде е проблемът:

“България е единствената страна, в която няма Национален координиращ орган по мобилност. Четири ресорни министерства, които биха имали отношение към този проблем, като почнем с Министерство на транспорта, Министерство на регионалното развитие, Министерство на околната среда, защото транспортът е свързан с чистотата на въздуха и Министерство на туризма се занимават с всякакви други важни проблеми, но не и с тази мобилност, която е от изключителна важност и за която се дават страшно много пари и на европейско равнище. Липсата на Национален координационен орган, липсата на министерство или поне на агенция, която да създаде един национален план за мобилност – градска, регионална и между регионална, се отразява именно в тези липси на транспорт и връзки“, коментира още Илиева.

Според нея “нашите общини вече много активно работят в тази насока. Аз в това отношение бих похвалила черноморските общини“.

Сподели публикацията