Зураб Пололикашвили
Slide
Slide

Москва. Световната организация по туризъм на ООН (UNWTO) заяви в сряда, че Русия е решила да напусне международната агенция, точно преди държави членки на UNWTO да гласуват за отстраняването на Русия заради нейната инвазия в Украйна, съобщава БНР, позовавайки се на Ройтерс.

Говорител на UNWTO каза, че въпреки оттеглянето на Русия, събранието все пак ще я отстрани, тъй като този ход ще има незабавни ефекти, докато официалният процес по излизането на страната ще отнеме една година.

Зураб Пололикашвили, генерален секретар на базираната в Мадрид UNWTO, каза по-рано, че се надява членовете да гласуват за отстраняването на Русия и да дадат пример на други международни организации.

Мнозинство от две трети от общо 160 държави членки трябва да подкрепят отстраняването, което обаче би имало само символични последици за Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че решението за напускане на UNWTO няма да засегне туризма в страната.

Националният борд по туризъм с апел към властта по отношение на Русия

„Секторът на туризма, особено този за вътрешния туризъм, ще продължи своето развитие. Външните направления за туризма също са отворени, зависещи от въпросите на конкуренцията по отношение на качество и цена“, каза той, но без да даде повече подробности.

Генералната асамблея на ООН по-рано този месец гласува за отстраняване на Русия от Съвета на ООН по правата на човека заради доклади за нарушения на правата на човека в Украйна, което накара Москва да обяви, че напуска Съвета.

Сподели публикацията