Slide
Slide

Бургас. В бюджета на Община Бургас са предвидени 100 000 лева, с които да бъдат съфинансирани филмови продукции, заснети на територията на морския град.

Няколко продуценти представиха своите проекти пред Комисията по култура, която трябваше да избере най-атрактивните, които ще представят Бургас в най-добра светлина. Филмите, които има реална възможност да се снимат в града, са  „Голата истина за група „Жигули“, „Завръщане 2“, „Съни бийч 2“, „Аз и моите жени“, „Животински бесове“ и „Божоле“.

Вероятно всички са се харесали на комисията, като нейният председател входира докладна записка до местния парламент за увеличаване на средствата с още 60 000 лева, което предизвика сериозна дискусия на днешното заседание на Общинския съвет.

„Нека Бургас се превърне това лято в снимачна площадка. Парите се увеличават, защото търсим стойност на филмите. Само за сравнение Община София дава по 3,8 млн. лева на година за развитие на киното“, заяви Веселин Пренеров, който е председател на Комисията по култура.

Предложението му обаче срещна отпор от страна на опозицията, тъй като нямало нужда от подобна реклама. По-добре било да се инвестира в документално спортно кино.

„Даваме пари за сериали като „Съни Бийч“, които никой не иска да гледа. Би било по-добре да се финансира филм за историята на футболен клуб „Черноморец“ например“, каза общинският съветник от БСП Йордан Георгиев.

Местният парламентарист от ГЕРБ Калояна Живкова опонира и представи данни от пийпълметрията, които сочат, че назованият от колегата й сериал е бил гледан от над милион зрители, което е сериозно число.

„Последната лента, в която има сцени в Бургас, с изключение на филма за Петя Дубарова, който още не е излязал, е „Опасен чар“ с Тодор Колев, който мисля е от 70-те години на миналия век. Бургас се е променил много от това време и е толкова различен“, каза Живкова.

Че трябва да се насърчи вътрешния туризъм и именно вътрешният турист може да спаси сезона, каза като експерт в сферата на туризма общинският съветник Живко Табаков. Той призова да бъдат заложени повече пари и за реклама, тъй като можем да привлечем и продукции не само от България, а градът ни е различен и това може да има само ползи за нас.

В дебата се включи и кметът на Димитър Николов, който е на мнение, че тема за филмите трябва да носи позитиви за Бургас, а не спорове.

„Преди седмица ми звънна един от най-популярните продуценти. Той ми каза, че са получавали много по-големи средства от другите общини, но за първи път е бил свидетел на такъв модел, в който филмите идват в Бургас и се представят сами“, допълни градоначалникът.

В крайна сметка общинските съветници дадоха „зелена светлина“ на идеята и гласуваха „за“ парите за кино да се увеличат на 160 хил. лева.

Давид СУКНАРОВ

кореспондент на bgtourism.bg в Бургас

България става център на ресторантьорския спорт, хиляди ще се стекът в Равда

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията