Slide
Slide

Бургас. България има шанс да се утвърди като център на ресторантьорския спорт. За трета поредна година у нас ще се проведе световен шампионат по този спорт, който обединява под една егида кулинарните майстори и барманите.

Състезанието ще се проведе от 15 до 17 май в Равда. Очаква се шампионатът да привлече хиляди туристи в крайморския град. Организаторите отчитат, че последните две издания са събрали на живо и  пред екраните близо милиард зрители.

„Ние пишем история. Никога тези два отрасли не са били под една егида. Подобен международен форум, досега, в България не е имало. Популяризирането на България по света е основната цел. Ние не сме втора класа, ние сме едни от водещите като умения и знания в кулинарията“, заяви на пресконференция в Бургас организаторът Красимир Чуков.

Морските летища очакват минимален ръст на пътниците през 2020 г.

В шампионатa ще вземат участие общо 16 отбора. От тях два са български. Други два ще са съставени от младежи. Участниците ще бъдат оценявани от световни съдии, доказани професионалисти, журирали в близо 20-30 състезания.

Победителите в световното ще получат купи, като тази за готвачите съдържа 450 грама злато и тежи над 10 кг. Призът за барманите е във формата на чаша – копие на Светия Граал. Купите са дело на най-добрия скулпторист на Санкт Петербург.

„Международно участие ще има от Израел, Пакистан, Киргистан, Кипър, Китай, Азербайджан, Армения, Русия, Узбекистан, Гърция, Грузия, Беларус, Индия, Украйна“, сподели Пламен Русев, който е главен организатор от българска страна.

Билетите за шампионатa скоро ще бъдат пуснати в търговската мрежа. Очаква се той да събере дневно 700-800 зрители.

Сред гостите на първенството ще бъде целият звезден актьорски състав от руския сериал „Кухня“, станал любим на огромна част от българските зрители. Артистите вече са потвърдили присъствието си. Сред тях ще е и Дмитрий Назаров – превъплътил се в мустакатия главен готвач от сериала Виктор Баринов.

Текст и снимки Давид Сукнаров

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията